Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Multikulturalismin vastustajien kaksinaismoraali

  • Multikulturalismin vastustajien kaksinaismoraali

Olen viime päivät sulatellut multikulturalismin - oletetusti Suomessa vallitsevan ideologian - vastustajien puolustuspuheenvuoroja tahallaan väärinymmärtämisestä, ja siitä miten he vain toivovat yhteisiä pelisääntöjä ja puolustavat ihmisoikeuksia fundamentalisteja vastaan. Rasismista ja väkivallasta on irtisanouduttu, ja toivottu ennakkoluulotonta dialogia kulttuurien yhteentörmäysten ongelmista - hieno juttu! Olen valmis tähän dialogiin, mutta ennen sitä haluan peräänkuuluttaa johdonmukaisuutta tasa-arvoisen yhteiskunnan puolesta taistellessa. Luettelen nyt muutaman esimerkin maahanmuuttokriittisten tahojen kaksinaismoralismista:

 

1. Naisten alistaminen maahanmuuttajaperheissä

Oletko huolissasi joidenkin mamujen patriarkaalisista sukupuolirooleista, joiden takia naiset jäävät vuosiksi kotiin? Lastenhoidon tasaisempi jakautuminen naisten ja miesten välillä on kunnioitettava tavoite, mitä sinä olet tehnyt sen edistämiseksi? Oletko vaikkapa kannattanut aloitetta vanhempainvapaan kiintiöittämisestä tai sen kustannusten jakamisesta tasan vanhempien työnantajien kesken? Vai onko valtion puuttuminen perheiden roolijakoon tuomittavaa? Entä mitä mieltä olet naisten roolista kantasuomalaisiin herätysliikkeisiin kuuluvissa suurperheissä? Näyttää siltä, että kantasuomalaiset naiset osaavat tehdä omat valintansa roolistaan perheessä, mutta mamunaiset eivät.

 

2. Sukupuolielinten silpominen

Vastustatko alaikäisten ympärileikkausta, etenkin tytöillä, mutta myös pojilla? Hienoa, niin minäkin! Taistelkaamme yhdessä sen lopettamiseksi! Liitytkö myös seuraani osoittamaan mieltä sukupuolenkorjaajien pakkosterilointia vastaan?

 

3. Halal-teurastukset

Eikö tajuissaan olevan eläimen kurkunleikkaus kuulu sinusta sivistysvaltioon? Minäkään en pidä siitä, eikä Saria-laki ainakaan wikipedian mukaan tainnutusta varsinaisesti kiellä. Koska selvästi jaamme huolen eläinten turhasta kärsimyksestä, allekirjoitatko kanssani turkistarhauksen kieltävän lakialoitteen?

 

4. Positiivinen syrjintä rekrytoinnissa

Etkö voi hyväksyä maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden suosimista missään olosuhteissa? Mitä mieltä olet muiden vaikeasti työllistyvien väestöryhmien, kuten nuorten ja pitkäaikaistyöttömien palkkatuesta? Yhteiskunnan tuki heidän työllistämisekseen saattaa viedä työpaikan joltain sen oikeasti ansaitsevalta!

 

5. Kotouttamispalvelut

Pitäisikö maahanmuuttajien mielestäsi sopeutua paremmin yhteiskuntaamme, opetella kieltä ja kulttuuria? Oletko valmis panostamaan lisää verovaroja heidän auttamisekseen, jotta he työllistyisivät ja verkostoituisivat helpommin? Sinähän olit myös niistä musliminaisista huolissasi, voisiko heille järjestää vaikka viikottaisen uimahallivuoron, jotteivät vain kotosalla luuhaisi?

 

Yhteenveto

Listani on sikäli epäreilu, että aivan kaikki maahanmuuttokriittiset tahot eivät jaa jokaista siinä olevaa kantaa. Kaksinaismoraali suhteessa kantasuomalaisiin ja maahanmuuttajiin on kuitenkin voimakkaasti läsnä heidän poliittisella agendallaan, ja tästä syystä on vaikea uskoa vakuutteluja yhteisten pelisääntöjen tavoittelusta. Sama pätee väitteisiin ihmis-(ja eläin)oikeuksien puolustamisesta.

 

Kauniit sanat tasa-arvoisesta yhteiskunnasta eivät riitä, nyt tarvitaan tekoja!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Kaius Ruokonen

Tuetko multikulturalismiä vaiko feminismiä? Kumman valitset?

"Most political theorists who have written recently about multiculturalism and feminism acknowledge that there are quite serious tensions between them. Since there is a vast range of beliefs and practices both within and among cultures about the appropriate status and roles of women, it seems almost inevitable that there should be some
conflict between aiming to support and protect many cultures and aiming to promote the equal dignity of and respect for women"

https://www.google.com/books?hl=fi&lr=&id=gQriClUj...

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Ensin pitäisi määritellä tarkemmin, mitä tarkoittaa "multikulturalismilla", mutta yleisesti ottaen voin myöntää kannattavani vaikkapa muslimien uskonnonvapautta Suomessa. Toisaalta en myöskään hyväksy naisten alistamista uskonnon nojalla - ainakaan vastoin heidän tahtoaan. Mielestäni tämä ei ole ristiriitaista.

Kritisoin mielelläni uskonnollista fundamentalismia kulttuuriin katsomatta, mukaan lukien Raamattuun vetoavaa homofobiaa täällä Suomessa.

Kaius Ruokonen

Kyllä tuosta lainauksesta käy noiden englanninkielisten ismien merkitys lyhykäisyydessään selville:
multiculturalism = "to support and protect many cultures"
feminism = "to promote the equal dignity of and respect for women"
Aika moni on vuosien saatossa ollut sitä mieltä, että naisten alistaminen ei juonna juuriaan uskontoihin vaan paikallisiin kulttuureihin.
Noihin kysymyksiisi en lähde vastaaman, koska esitit ne vain maahanmuuttokriittisille.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

1. "Oletko vaikkapa kannattanut aloitetta vanhempainvapaan kiintiöittämisestä tai sen kustannusten jakamisesta tasan vanhempien työnantajien kesken?" - En ole. Tämä on asia, mikä pitäisi sopia työntekijöiden ja työnantajien kesken, eikä valtion pitäisi siihen puuttua.

2. Jos aika ja paikka sopii, voin hyvinkin.

3. En. Sen sijaan kyllä vaadin tuotantoeläinten elinolosuhteiden parantamista. Voi tosin olla, että tämä laskee alan kannattavuutta ja sitä kautta vaikutus on sama kuin kieltämisellä.

4. "Etkö voi hyväksyä maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden suosimista missään olosuhteissa?" - En, vastustan rasismia.

"Mitä mieltä olet muiden vaikeasti työllistyvien väestöryhmien, kuten nuorten ja pitkäaikaistyöttömien palkkatuesta?" - Vastustan. Ylipäänsä koko sosiaaliturvajärjestelmä pitäisi laittaa täysremonttiin, tilalle perustulo kansalaisille.

5. "Sinähän olit myös niistä musliminaisista huolissasi, voisiko heille järjestää vaikka viikottaisen uimahallivuoron, jotteivät vain kotosalla luuhaisi?" - On järjestetty jo, ei vain viikoittain vaan jopa päivittäin. En ainakaan ole tietoinen yhdestäkään uimahallista, joka yhtenäkään päivänä kieltäisi pääsyä musliminaisilta.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

1. Mikäs siinä, ihan hyväksyttävä mielipide. Enemmän kiinnostaa suhtautumisesi patriarkaalisiin sukupuolirooleihi, ja ovatko ne ongelma maahanmuuttajilla.
2.Hienoa!
3. Lajityypillisen käyttäytymisen suominen tarhaoloissa on käytännössä mahdotonta, eli olemme samoilla linjoilla.
4. Palkka- ja työllistämistukien korvaaminen perustulolla kuulostaa ongelmalliselta, mutta pisteet johdonmukaisuudesta!
5. Oletko siis sitä mieltä, että tällainen järjestely on yhteiskunnan varojen tuhlaamista, ja tulisi lopettaa?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

1. Ovat ongelma. On tehtävä selväksi, että meillä ihmisten arvo ei ole riippuvainen sukupuolesta. Ongelmallisista kulttuureista tuleville tämä on tehtävä selväksi jo maahan saapuessa eikä sitten, kun ongelmat alkavat konkretisoitua.

5. Olen. Sen sijaan voidaan toki toivottaa musliminaiset tervetulleiksi niille vuoroille joilla muutkin käyvät. Ne ongelmat, jotka tähän liittyvät, ovat islamissa itsessään, ja islamin itsensä kautta ne on myös korjattava, ei suinkaan yhteiskunnan keksimän syrjinnän kautta. Myös tietoisuuden lisääminen kohdasta 1 on tässä olennaista.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #11

1. Miten suhtaudut vastaaviin patriarkaalisiin perheisiin kantasuomalaisten parissa, esim. mainitsemissani herätysliikkeissä? Onko naisten monen vuoden poissaolo työelämästä mielestäsi ongelma ylipäätään? Jos on, niin kuinka korjaisit nykytilannetta?
5. Tiedät hyvin etteivät monet musliminaiset halua tulla yleisille vuoroille, onko ratkaisu siis islamin hylkääminen uimahallireissun mahdollistamiseksi? Jos haluat musliminaiset pois neljän seinän sisältä, eikö uimahallivuoron tarjoaminen ole askel oikeaan suuntaan?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #12

1. "Miten suhtaudut vastaaviin patriarkaalisiin perheisiin kantasuomalaisten parissa, esim. mainitsemissani herätysliikkeissä?" - Paheksun yhtä paljon.

"Onko naisten monen vuoden poissaolo työelämästä mielestäsi ongelma ylipäätään?" - Ei se ole ongelma, jos asiasta on sovittu tasapuolisesti puolisoiden kesken. Jos asiaan liittyy painostamista, se on ongelma.

"5. Tiedät hyvin etteivät monet musliminaiset halua tulla yleisille vuoroille, onko ratkaisu siis islamin hylkääminen uimahallireissun mahdollistamiseksi? Jos haluat musliminaiset pois neljän seinän sisältä, eikö uimahallivuoron tarjoaminen ole askel oikeaan suuntaan?"

Islamin hylkääminen uimahallireissun ajaksi tai kokonaan olisi paras vaihtoehto, mutta jos he eivät sitä halua tehdä, voivat he myös muuttaa islamia tai yksinkertaisesti olla välittämättä siitä. Eipä sitä kukaan muukaan voi muuttaa kuin muslimit itse. Islam on vastenmielinen ja suvaitsematon ideologia, eikä ole yhteiskunnan tehtävä ruveta sitä myötäilemään millään tavalla.

Ehkä suhtautuisit samalla tavalla, jos meillä olisi natsiporukka, joka vaatisi omia uimahallivuoroja, tai ainakin sellaisia joilla ei ole neekereitä eikä juutalaisia. Olisiko natsiporukan uimaan saaminen sen arvoinen asia, että sen varjolla olisi hyväksyttävää syrjiä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ville, "Taistelkaamme yhdessä sen lopettamiseksi! Liitytkö myös seuraani osoittamaan mieltä sukupuolenkorjaajien pakkosterilointia vastaan?"

Taisit jo unohtaa millaisen mylläkän nostikaan taistelu-sana ja ilman sitaatteja. Tuossa kirjoituksessa on verbi jopa kehottavana-sanana. No, ole huoletta ei tästä vatmasti nouse mekkalaa kuten nousi Immosen kirjoituksesta. Puolue "suojelee" kirjoitustasi. ;)

Toiseksi oletko todellakin sitä mieltä että mielenosoituksella voi päästä toivottuun tulokseen. Voit mielestäni tuon menettelytavan unohtaa, sillä lakikaan ei varmaan käytännössä voi muuttaa tilannetta. Ikävä kyllä.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Siitä vain some-raivoa levittämään ja mielenosoitusta organisoimaan vihreän tekopyhyyden paljastamiseksi ;)

Viittaatko "toivotulla lopputuloksella" pakkosteriloinnin lopettamiseen?Miksei lainmuutos muka toimisi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eiköhän nuo raivot ole nähty tarpeeksi puolin jos toisinkin?

Laki ei voi silloin toimia kun sen voi kiertää vaikkapa käyttämällä ulkomaisia palveluita. Mistä ihmeestä kaivoit tuon "toivotulla lopputuloksella" esimerkin? En kannata mitään pakkoa. En edes YLE-veroa. ;)

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #10

"Toiseksi oletko todellakin sitä mieltä että mielenosoituksella voi päästä toivottuun tulokseen. Voit mielestäni tuon menettelytavan unohtaa, sillä lakikaan ei varmaan käytännössä voi muuttaa tilannetta. Ikävä kyllä."

Viittasin tähän, sillä en ymmärtänyt mitä tarkoitit

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Ville - suositus lähti. Hyvä käytännöllinen lähestymistapa.

Itse olen ollut vireessä minäkin tässä asiassa. Vastustamisesta tai puolustamisesta pitäisi mennä siihen onko koko aihe pääosin täysin epärelevantti Suomessa. vrt. Helsinki - Nivala / Moni - Mono .... whats's the problem.

OI ja persujen tapa tehdä tästä vallanvälikappale ei nappaa.

"Valtaholismi" on se käsite jota käytän.

Jokaisella puolueella niitä on, mutta minulle jotkut on paljon pahempia kuin toiset.

Niilä ei Suomea saada puuhun.

Kuten yöllisestäni huomaat niin kyllä "Hirvimäessäkin" asuu ainakin pieni vihreä -
http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1994...

***

ps. "pokeriammattilainen"...?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Kiitos, Petri, suosituksesta!

Aihe on tärkeä, sillä karkeasti arvioiden viidennes kansasta haluaa puhua monikulttuurisuuden ongelmista.

Ammatistani saatan joskus kirjoitella vapaavuoron puolelle, tässä ketjussa en lähde arkeani avaamaan :)

Toimituksen poiminnat