Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Suomen nuoret, hylätkää pelko!

  • Suomen nuoret, hylätkää pelko!

Tätä maata hallitaan nyt pelolla.

 

Velan pelolla. Muukalaispelolla. Häviämisen pelolla.

Nyt on aika tinkiä saavutetuista eduista: hyvinvointivaltiosta, rajattomasta Euroopasta, korkeuksiin tähtäävästä koulutuksesta. Muuten suistumme vararikkoon, muuten lintukotomme putoaa puusta, muuten kukaan ei osta mitä meillä on myytävänä.

 

Pelko lamaannuttaa. Pelko tekee kärsimättömäksi. Pelko tekee vihaiseksi ja epäluuloiseksi. Pelko saa meidät tähtäämään pohjalle ja rakentamaan muureja selviytyäksemme.

 

Kun ajattelen niitä nuoria, jotka etsivät paikkaansa maailmassa kaiken tämän pelon ympäröiminä, tulen kovin surulliseksi. Uskaltavatko he kouluttaa itsensä niin pitkälle kuin rahkeet riittävät? Uskaltavatko he lähteä maailmalle rinkka selässään? Uskaltavatko he kokeilla sitä pähkähullulta kuulostavaa start-uppia? Uskaltavatko he olla taiteilijoita, ryhtyä tutkijoiksi, hakea opiskelemaan folkloristiikkaa tai naistutkimusta? Vai tyytyvätkö he kuitenkin vähempään, pelaavat varmaan päälle jotteivät jäisi tyhjän päälle? Epäonnistumiseen ei ehkä ole varaa.

 

Pelon paras ystävä on realismi, ja niiden liitto on ihanteiden pahin vihollinen. Elämäntapaintiaanit ja taivaanrannanmaalarit - niitä ei realisti siedä! Leppoistamista, korkeakulttuuria, vapaaehtoistyötä - missä tuottavuus, missä työmoraali? Jokaiselle kuuluva ihmisarvo, kansallisuuteen tai syntyperään katsomatta? Ollaan realisteja, ei meillä ole turvaa jaettavaksi - on pidettävä huoli omistamme!

 

Pelolla tämä maa ei nouse, vaan putoaa yhä syvemmälle. Suomalaiset nuoret, olkaa rohkeita! Opiskelkaa, yrittäkää, heittäytykää! Tässä maassa on yhä ihmisiä, jotka teitä kannustavat, eivätkä tervehdi epäonnistumistanne häpeällä ja jälkiviisaudella. Te olette tälle maalle suurimmaksi avuksi, kun uskallatte etsiä sitä roolia, johon sydämenne teitä käskee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Reijo Jokela

"Uskaltavatko he lähteä maailmalle rinkka selässään? Uskaltavatko he kokeilla sitä pähkähullulta kuulostavaa start-uppia? Uskaltavatko he olla taiteilijoita, ryhtyä tutkijoiksi, hakea opiskelemaan folkloristiikkaa tai naistutkimusta"?
Valitettvasti vain tuo realismi tarkoittaa sitä, että jonkun on oltava realisti, että tällainen rahoitetaan. Se taikaseinä ei toimi edelleenkään.
Ota oma ammattisi esimerkiksi. Paljonko alasi tuottaa. Kun istutte pyötään niin kaikki eivät varmasti nouse voittajina. Ellei istujilla ole pokerin lisäksi muuta taloudellista toimintaa, niin jonkun ulkopuolisen on rahoitettava peliä, jotta joku voisi voittaa.
Taikaseinä ei toimi vieläkään.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Pelialan ansaintalogiikka ei toimi ihan tuolla tavalla. Pokeriammattilaiset ovat eräänlaisia urheilutähtiä. Kuten mikä tahansa laji, pokerikin pyörii harrastelijoiden rahoilla - mutta pokerissa he pääsevät myös haastamaan idolinsa. Yhteiskunnan saama lisäarvo syntyy pelintarjoajien työpaikoista ja verotuloista. Pelialan yritykset sponsoroivat myös usein urheilijoita, vaikkei se Suomessa mahdollista olekaan

Pokeri on peli, ei enempää eikä vähempää - omasta mielestäni hyvin viihdyttävä ja kiehtova sellainen. Ammatinvalintana sopii vain kouralliselle omituisia otuksia ;)

Reijo Jokela

Tuohan ei ole mitä pokeria enää sanan alkuperäisessä merkityksessä.
Oikeassa pokerissa jokainen pelaa omillaan, eikä siinä muuta rahaa liiku. Nyt on tainnut sitten kehittyä viihdeteollisuuden haara jossa on keskiössä pokeri korttipeli.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #10

Jos puhut perinteisestä live-pokerista, niin siinä lisäarvo tulee tietysti kasinon verotuloista. Jos ajatuksesi pokeriammattilaisesta on cowboy kiertämässä saluunoiden ja salakapakoiden korttipöytiä, sen eräpäivä on mennyt jo aikapäiviä sitten. Kannattaa tutustua "skeneen" hieman enemmän niin opit ymmärtämään.

Kaikessa (ilman huijareita tapahtuvassa) pokerissa jokainen pelaa toki yhä omillaan ja se on nollasummapeli, mutta tähtipelaajat (joihin en kylläkään itse lukeudu) voivat nykyään saada sponsorisopimuksia netin pelintarjoajilta.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Fiksu nuori on skarppina eikä köytä itseään uppoavaan laivaan.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Kommenttisi tarkoitus ei oikein avaudu, pitäisikö mielestäsi lähteä maasta vai kuinka?

Reijo Jokela

Näkisin, että tuossa on kyse siitä, että nuoret eivät lähde taiteilijoiksi tai muuhun haihatteluun niin helposti kun taustalla on kuitenkin elämisen realiteetit, eli raha.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #11

Kuvaamani pelon ilmapiiri johtaa juuri siihen, että taiteilijanura leimataan haihatteluksi. "Elämisen realiteettien" varjolla uhrataan sivistys talouden alttarille - ja tuhotaan samalla kaikki uuden kukoistuksen edellytykset.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ja kaikista pahin pelko on järjen käytön pelko. Koska tosiasioiden - ikävienkin - tunnistaminen ja niiden tunnustaminen on se viisauden alku, sitä ei pidä pelätä. Silloin kun tosiasiat ovat epämiellyttäviä, niille on tehtävä jotakin tai ne on hyväksyttävä. Ja on tärkeää erottaa ne asia joille voidaan tehdä niistä joille ei voida. Ja lähes kaikille voidaan tehdä jotakin. Joissakin tapauksissa se vain on vaikeampaa kuin toisissa.

Se kolmas vaihtoehto, ikävän tosiasian kiistäminen tai poisselittäminen ei ole vaihtoehto, sillä se kertoo tosiasioiden pelosta.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Realisti on aina vakuuttunut siitä, että juuri hän käyttää järkeään ja muut haihattelevat - kommenttisi oikeastaan vahvistaa kirjoitukseni sanoman pelosta poliittisten päätösten oikeuttajana.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sekä esitetty oletus että siitä vedetty johtopäätös kyllä kaipaisivat edes jonkinlaisia perustelua.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #7

On vaikea esittää vastaperusteluja ennen kuin kuulen omat perustelusi ;)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #8

Väitätkö siis aivan tosissasi, että tosiasioiden tunnistamiseen perustuva asioiden käsittely olisi huono asia?

Ja väitätkö ihan tosissaan, että realisti automaattisesti pitää muiden ajatuksia haihatteluna?

Ja miten - jos mitenkään - perustelet väitteesi siitä, että realismi tarkoittaa pelon käyttämistä poliittisten päätösten perustana?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #9

Ystävä rakas, mitä nämä "tosiasiat" ovat, joista puhut? Näkemyksemme niistä saattaa olla hyvin erilainen, mutta silti olet vakuuttunut siitä, että juuri oma käsityksesi on oikea ja olet "realisti" ja minä "haihattelija".

Itsensä brändääminen realistiksi on valtapolitiikkaa mitä puhtaimmillaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #14

Tuo kyllä osoitti selvästi, että sinulla ei ole asia-argumentteja, joten turvaudut omiin vastapuolen henkilöä koskeviin omiin oletuksiisi, joille niillekään et pysty esittämään mitään perusteluja. Ei siis kannata jatkaa.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #17

Mutta enhän edes vielä tiedä mistä väittelemme! Kuinka voisin käyttää "asia-argumentteja"?

En tehnyt sinusta muita oletuksia, kuin että kommenttiesi perusteella puolustat "realismia" ja "tosiasioiden tunnustamista".

Kysyn siis vielä kerran, vastaa kaikessa rauhassa: mitä ovat ne tosiasiat jotka sinä tunnustat ja minä en, ja jotka tekevät sinusta realistin? Voit aloittaa vaikka yksittäisellä esimerkillä.

Sari Haapala

Eikös tämä teksti pitäisi osoittaa ennemminkin poliitikoille ja yrityksille? Sieltä kauttahan se optimismi sitten kumpuaa kuluttajiin, nuorisoon ja muihin ryhmiin, ei nuorison valintojen kautta vaikka niin olisikin mukava ajatella.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

No, onhan tämä yhden pienen poliitikon esittämä rohkaisu nuorten suuntaan, toivotaan että se tarttuu muihinkin päättäjiin. Kirjoitus on avoin kenen tahansa luettavaksi ja jaettavaksi, vaikka se onkin nimellisesti juuri nuorille osoitettu.

Nuorten valinnoilla on yhä suuri merkitys, vaikka Sipilän hallitus heille huonoja signaaleja lähettääkin. Rohkeat valinnat ovat yhä oikeita valintoja niin Suomelle kuin nuorille itselleen.

Toimituksen poiminnat