Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Tulevatko seuraavat turvapaikanhakijat Turkista?

  • Tulevatko seuraavat turvapaikanhakijat Turkista?

Kokoomus-konkari Pertti Salolainen päivitteli tänään twitterissä Turkin vallankaappausyrityksen jälkeisten puhdistusten viimeisintä, journalisteihin kohdistuvaa vaihetta. Itse aloin pohtia olisiko hiljattain Suomen laista poistetulle humanitaarisen suojelun pykälälle nyt tarvetta ja kerroin mietteeni Salolaiselle.

Turkin puhdistuksia pakenevia voidaan varmasti suojella muidenkin pykälien kautta, mutta lienee perusteltua kysyä pitäisikö turvapaikkoja myöntää jo maan yleisen tilanteen perusteella. Tämä näkökanta saattaa hyvinkin nousta keskusteluun lähiviikkoina.

Ihmisoikeustilanne oli toki Turkissa ongelmallinen jo ennen meneillään olevia puhdistuksia etenkin Lähi-Idän pakolaisten osalta, joiden Eurooppaan pääsemisen portinvartijaksi Unioni Erdoganin palkkasi. EU oli siis valmis sulkemaan silmänsä nykyhallinnon rikkomuksilta ja nopeuttamaan jäsenyysneuvotteluja, kunhan pakolaiset pidettäisiin poissa populistien pelotteleman kansan silmistä ja ainakin osin mielestä.

Turkki on myös yksi EU:n ja Suomen kehitysavun kohdemaista. Tällaisissa maissa kansalaisyhteiskunnan ja demokraattisem kehityksen tukeminen on todella tärkeää, mikä asettaakin hallituksen kehitysapuleikkaukset ja vientiä Finnfundin kautta edistävät uudelleenpainotukset todella huonoon valoon. Turkissa OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet ovat esimerkiksi osallistava kehitys, hyvä hallinto ja sukupuolten tasa-arvo - niiden laiminlyömisellä on aina hintansa.

Hallituksen usein mainittu tavoite on auttaa pakolaisia lähtömaissa ja lähialueilla, koska Suomeen kotouttaminen tulee kalliiksi. On korkea aika siirtyä sanoista tekoihin: pakolaiskriisin, kehitysavun ja ulkopolitiikan väliset syy-yhteydet on tunnustettava ja siirrettävä ne turvallisuuspolitiikkamme keskiöön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä ällistyttää minua:
"Turkki on myös yksi EU:n ja Suomen kehitysavun kohdemaista."
(jotta Turkilla olisi enemmän rahaa pommittaa Kurdeja, vai mites' se menee.) Onko tää joku Tollo-Ollin suursaavutus vai mistä on kysymys?
Olisi maailmassa paljon parempiakin kohteita.
______________________________

Niin, en tunne niinkään hyvin näitä Suomen lakeja, mutta eikö 'poliittinen turvapaikanhakija' olisi sopivin nimitys?

Heti kun tulee ajankohtaiseksi alan auttaa heitä kunhan pääsevät rajan yli. Asun noin sata km rajasta länteen. Minusta tulee maailman ensimmäinen "vapaaehtois-ihmis-salakuljettaja".

Istanbulhan on puoliksi Euroopan puolella ja laskin, että Euroopan puolella on n. 21 miljoonaa ihmistä. Meinaan jos Erdogan sulkee sillat (3 kpl) ja junat (tunneli Bosporin alitse), niin kuitenkin väkeä riittää.

Mä tarkastan 'päivän jutut' ja jos löydän jotain, palaan.

Henry

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

UM:n sivuilla kerrotaan viime keväänä myönnetystä 2,5 miljoonan avusta. EU:n ja YK:n kautta taitaa mennä myös jonkin verran.
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte...

Se on epäilemättä totta, että voisivat lohkaista armeijan budjetista isomman siivun kansan hyvinvointiin. Demokratiakehityksen tukeminen ulkopuolelta olisi puolestaan tärkeää etenkin nykytilanteessa, kun Erdogan vie maata kohti diktatuuria.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En asiaa tunne, mutta vaikka olisi ziljoona €uroa, niin miten viedä mitään demokratiakehitystä tollaseen maahan?
Kun Stalin tyhjensi Baltiaa ja pisti jengiä Siperian juniin, niin olisiko sinne voinut rakentaa rahalla jotain demokratiaa? (No esimerkki ei ehkä ihan passaa muottiin, mutta ei toi Erdoganistan kaukana ole.)

Mielummin lehmiä Tanzaniaan. Hesarissa oli hyvä juttu lehmästä. En tosin muista oliko se Tanzania, mutta hyvin oli perhe pärjännyt tällä lahjalehmällä ja sen jälkeläisilä.
Tai tehdään (koulu)mallitalo, joka perustuu niin pitkälle kun mahdollista paikallisista raaka-aineista. Ja sitten jeesataan niiltä osin mikä jää puuttumaan. Saa kuule aikaiseksi paljon, jos silleen tekee. Olkipaalitalot on makeita. Paljon duunia, mutta sikahalpoja. [Suomalaisia virkamiehiä ei päästettäis' paikalle.]
Sitten vaan kakarat sisälle, siis kouluun ja demokratia lähtee kukkimaan.

Henry

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #7

Ei pelkkä raha tällaisessa tilanteessa autakaan, nyt painetta hallintoon olisi luotava diplomatian ja mahdollisesti pakotteiden kautta.

Kansalaisjärjestöjen tukemisella on tärkeä ennaltaehkäisevä vaikutus, siksi niihin tulisi panostaa ennen kuin tilanne eskaloituu näin pahaksi.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Sen humanitaarisen pykälän poisto oli hyvä asia ja Suomen pitäisi saattaa lainsäädäntö EU-normien sallimalle minimille, niinkuin muutkin pohjoismaat ovat jo tehneet. Ei sinne houkuttelmalla kannata houkutella humanitaarista maahanmuuttoa sillä semmoisia ihmisiä pitää kotouttaa ja se on hankalasti onnistuvaa ja kallista, lisäksi se jakaa kansan ja lisää rasismia.

Humanitaarisella maahanmuutolla Suomi kerkeää loppua ennenkuin sodat ja rauhattomuus islamilaisesta maailmasta.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Suomen yksinään tekemät muutokset eivät toki vaikuta kokonaisuuteen juurikaan, mutta meidän pitäisikin pyrkiä saamaan humanitaarinen suojelu osaksi EU-direktiiviä.

Pointtini oli lähinnä se, että tämänhetkisessä tilanteessa humanitaarinen suojelu voisi olla relevantti pykälä monelle turkkilaiselle, joiden voi olla vaikea todistaa poliittisten vainojen kohdistuvan juuri heihin.

Tarkoitus ei tietenkään ole "houkutella" turvapaikanhakijoita juuri Suomeen, mutta jos haluamme muutosta EU:n tasolla, meidän tulisi näyttää esimerkkiä. Eivätkä ne pykälät pakolaisten Eurooppaan tuloa muutenkaan pysäytä, EU:n laajuisten ongelmien ratkaiseminen on myös Suomen etu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos ollaan ihan aikuisen oikeasti rehellisiä, nii ne joita siellä vainotaan on älymystöä. Siitä pakoaallosta (upseereita, opettajia, median väkeä, proffia jne.) tulisis sellaine brain-drain mistä täti Merkel näki märkiä unia kun kertoi, että syyrialaiset saa tulla... kunhan pääsevät Saksan maaperälle. Täti tiesi, että se maksaa kymppitonnin tulla Saksaan ja kuvitteli, ettei sieltä tulisi mitään riff-raff-porukkaa.
No eihän orvot ja invalidit päässy tulemaan ja Die Füherin oli onnellinen. Mut' sit' omat rupes kritisoimaan, eikä hän voinnu mennä telkkariin ja sanoa: "Hei, me tienataan tällä!" Sehän olisi paljastanut koko brain-drain kupletin.

Henry

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #9

Tietyssä mielessä olet oikeassa, mutta "älymystö" sana on hieman yliampuva kuvaamaan urbaaneja liberaaleja. Toki retorinen kansa vs eliitti -vastakkainasettelu on ollut pitkään voimissaan myös Turkissa.
http://politiikasta.fi/turkin-poliittisen-kehityks...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Turkista Eurooppaan tulevat Erdoganin vainoja pakenevat turkkilaiset - kurdit, alaviitit, väitetyt lahkolaiset, länsimieliset liberaalit - ovat täysin uskottavia turvapaikanhakijoita ja oikeutettuja pakolaisasemaan varsinkin jos Turkissa tulee voimaan kuolemanrangaistus.

Samaan aikaan EU:n pitäisi karusellisopimuksen mukaan palauttaa Turkkiin Kreikasta epävirallisia maahantulijoita ja ottaa kutakin palautettua kohden yksi Syyrian pakolainen.

Ei tule mitään, kuten olen kommenteissa jo aika päiviä sitten todennut.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Olet oikeassa, EU:n ja Turkin välinen karusellisopimus tuntuu nykytilanteessa absurdilta.

Toimituksen poiminnat