Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Perustulo ja vapaaehtoistyö - tulevaisuuden arkea?

  • Perustulo ja vapaaehtoistyö - tulevaisuuden arkea?

Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula kirjoitti 30.7. Helsingin Sanomien mielipideosastolla kauniisti vapaaehtoistyön tärkeydestä yhteiskunnalle:
 

Eri järjestöissä toimivat vapaaehtoiset muodostavat erittäin tärkeän arvoyhteisön, joka vahvistaa ja kehittää yhteisöllisyyttä, tukee omaehtoista hyvinvointia ja vahvistaa yhteisen vastuun ja välittämisen asenteita.

 

Lisäksi Kumpula viittasi vapaaehtoistyöhön investoimisen kannattavuudesta (kuusinkertainen tuotto-odotus) tehtyyn tutkimukseen, jota Helsingin vihreiden ja Luonto-Liiton Leo Straniuskin on sivunnut blogissaan 2011:
 

Kun seuraavan kerran kuulette aktivisteille sanottavan: ”Menkää töihin” – kannattaa ehkä vastata, että heidän tekemä vapaaehtoistyö on itse asiassa paljon arvokkaampaa kuin mahdollisen palkkatyön tuottama taloudellinen hyöty yhteiskunnalle.

 

Vaikka Straniuksen johtopäätös ei varmasti ole yleistettävissä kaikkeen vapaaehtoistyöhön, tutkimus tarjoaa kuitenkin jonkinlaista kosketuspintaa vapaaehtoistyön merkitykseen numeroiden valossa: se on yhteiskunnalle ja kansantaloudelle yksiselitteisen positiivinen ilmiö, jota kannattaa tukea.

Tämän tiedon valossa onkin hämmentävää, että esimerkiksi sosiaaliturvajärjestelmämme kohtelee osaa vapaaehtoistyöstä häiriötekijänä "oikealle" työllistymiselle. Kyse on toki myös työnantajapuolen väärinkäytösten ehkäisemisestä, mutta mielestäni sekin perustelu ontuu vapaaehtoisten kohdalla. Jos vaikkapa kahvinkeittäminen kierrätyskeskuksen avajaisissa johtaa työttömän karenssiin eikä työn tarjoajan sakottamiseen, halutaan selvästi viestiä että työtön on tehnyt jotain väärin. Nämä tulkinnanvaraiset päätökset johtavatkin monen työttömän kohdalla vapaaehtoistyöstä kieltäytymiseen.

Kuinka tämä istuu tulevaisuuden Suomeen? Työelämän prekarisaation nopeudesta ja kohteista väitellään, mutta muutos tulee vääjäämättä: saavutamme saman aineellisen hyvinvoinnin yhä pienemmällä työpanoksella ja itsensä työllistäminen ja silpputyöt lisääntyvät. Perustulon suosio onkin viime vuosina kasvanut, mutta kun sanomme että se tekisi työnteosta aina kannattavaa on mielestäni tärkeää laskea mukaan myös vapaaehtoistyö. Meidän tulisikin tunnustaa sen yhteiskunnallinen arvo ja hyväksyä ettei veronmaksukyky ole ihmisarvon mitta.

Vähintäänkin voisimme luopua "elämäntapaintiaaneille" naureskelevista soinismeista, niitä ei perustulokeskusteluun kaivata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Perustulo sitä, perustulo tätä... niinpä niin. Ei tule koskaan toteutumaan.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Avaa toki näkemystäsi hieman, tuota on vaikea kommentoida muuten kuin toteamalla: "tuleepas!"

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Kun perustulo on totta, vapaaehtoistyö ei kauan pysy vapaaehtoisena.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Mitä tarkoitat? Vapaaehtoistyön liittämistä osaksi vastikkeellista perustuloa?

Miten tuo blogilinkki liittyy aiheeseen? En nähnyt siellä mitään perustuloa sivuavaa nopealla vilkaisulla.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Kun perustulo on totta, vapaaehtoistyö ei kauan pysy vapaaehtoisena."
Juuri niin.

Minulla on tunnustus: Kannatin ennen perustuloa. Olin liian tyhmä. Kannatin sitä sen muotoisena, että perustulo olisi niin pieni että se pakottaisi töihin. Perustulokeskustelua seuratessani olen huomannut että monissa paikoissa, esimerkiksi Ylilaudalla (jota olen pitkän aikaa seurannut ja mainostanut seuraavani) on kirjoitettu mitä tyhmempiä ja infantiilimpejä kirjoituksia siitä kuinka perustulon pitäisi olla niin ja niin suuri (esim. 1 000 e/kk), että se mahdollistaisi nojatuolissa makoilun ja chillailun. No ei tietenkään pitäisi, sehän johtaisi siihen että kaikki chillailisivat ja nostaisivat mahdottoman suurta perustuloa ja koko systeemi romahtaisi.

Mutta siihen aiempaan mielipiteeseeseni, että perustulo olisi niin pieni ettei mahdollistaisi elämistä? Aivan mahdottoman vammainen ja infantiili mielipide, en ymmärtänyt sen omatessani miten maailma toimii. Anteeksi.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

1) Kannatin ennen sitä mitä sinä nyt kannatat, koska olin tyhmä
2) Koska Ylilauta!
3) Pyysit minua perustelemaan mielipiteeni, joten pidät sitä varmasti "vammaisena ja infantiilina"!

Parodiahorisontti, täältä tullaan! :D

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi Vastaus kommenttiin #7

Jos tulkitsit kommenttini sinua haukkuvaksi, sellainen sen ei tarkoitus ollut olla.

Haukuin itseäni, julkisesti.

Miksikö en lähde pidempään debattiin aiheesta kanssasi? Siitä samasta syystä, etten pidä sinua oikeasti "pokeriammattilaisena". Minun pitää tänään hoitaa omat raha-asiani kuntoon eikä horista netissä.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #8

Mielenkiintoista, miksi et pidä minua "oikeasti" pokeriammattilaisena?

Kirjoituksellani ja argumenteillani ei siis ole painoarvoa, koska ammatti?

Toimituksen poiminnat