Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Asevienti, ihmisoikeudet ja maanpuolustus

  • Asevienti, ihmisoikeudet ja maanpuolustus

Maanantain A-Studiossa vieraillut puolustusministeri Jussi Niinistö joutui toimittaja Annika Damströmin grillaamaksi Suomen aseviennistä. Ilmi kävi monta epäkohtaa, esimerkiksi se ettei Suomi juuri hanki tietoa mihin myymiämme aseita todellisuudessa käytetään, eikä puolustusministerimme ole tietoinen ehdoista joita ostajille voidaan asettaa tai on aiemmin asetettu - ne kun ovat "virkamiesten asioita".

 

Haastattelun aikana tuli harvinaisen selväksi, että Jussi Niinistö on valmis maanpuolustuksen nimissä turvaamaan aseteollisuutemme kysynnän sallimalla viennin mm. Lähi-Itään ja Keski-Aasiaan, vaikka se tarkoittaisi selkeää riskiä ihmisoikeusloukkausten ja sotarikosten edesauttamisesta. Ministeri päätti lopulta hyökkäyksen olevan paras puolustus ja tiukkasi toimittajalta onko tällä todisteita siitä, että Suomen myymää kalustoa olisi väärinkäytetty - ilman "savuavaa asetta" voimme siis hänen mielestään nukkua yömme rauhassa.

 

Kyseenalaiset asevientikohteet eivät toki ole ainoa moraalinen ongelma Suomen maanpuolustusjärjestelmässä. Se ilmeisin, eli asevelvolliseksi määrääminen juridisen sukupuolen perusteella, nauttii yhä laajamittaista hyväksyntää pienelle maalle välttämättömäksi katsottuna yhdenvertaisuuden rajauksena. Lisäksi ihmisoikeusjärjestöistä esimerkiksi Amnesty pitää siviilipalveluksen kestoa yhä rangaistuksenomaisena ja totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina. Mielestäni räikein epäkohta, eli armeijaa käymättömien asevelvollisuus sodanaikana sentään poistettiin 2008.

 

Vihreiden hiljattain hyväksytyssä turvallisuuspoliittisessa linjapaperissa asepalveluksen vapaaehtoisuus otettiin (uudelleen) pitkän tähtäimen tavoitteeksi. Tämä suomalaisittain radikaali linjaus kirvoitti melkoisen ryöpyn kauhistelua siitä, miten vihreät ovat ajamassa maanpuolustusta alas - siis pelkästään ilmeisen yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeusongelman tunnustaminen ja tavoite poistaa se. Hassuahan tässä keskustelussa on se, että asepalvelus on tänäkin päivänä vapaaehtoinen. Armeijan käymiseen vain painostetaan tarjoamalla vaihtoehdoiksi pitkää siviilipalvelusta tai vankilaa ja toivotaan että maanpuolustustahto siirtyy isältä pojalle.

 

Mittavaan reserviin perustuva maanpuolustuksemme on siis tulevien sukupolvien arvojen varassa - mitä jos yhä suurempi osuus alkaa valita "väärin"? Myös turvallisuustilanteemme saattaa muuttua - poistetaanko silloin sivarien sodanajan vapautus tai laajennetaanko asevelvollisuus koskemaan naisia? Mitkä ovat niitä arvoja, joista maanpuolustuksen nimissä ei tingitä?

Näitä kysymyksiä voitaisiin kysyä useammin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Se on pokeria aseilla eikä korteilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No onpa aika epätoivoinen Jussi Niinistö ollut. Että todisteita pitäisi toimittajan löytää siitä että aseita on käytetty väärin. Eiköhän niitä tappamiseen ole käytetty, sitä varten niitä tehdään ja ostetaan. Tuskin Jussi Niinistökään pystyisi todistamaan että meidän aseita käyttää vain hyvikset.

Toimituksen poiminnat