Vegaanikeskustelu ja yhteinen maaperä

Puoluetoverini ja eläintuottaja Mikko Välttilä teki erinomaisen avauksen viimeviikkoisessa blogissaan, jossa hän peräänkuulutti ratkaisukeskeistä ruokakeskustelua meneillään olevan vegaanihaasteen tiimoilta. Poliittisesti aktiivisena vegaanina allekirjoitan tämän toiveen täydestä sydämestäni – yhteisen maaperän löytäminen olisi ensiarvoisen tärkeää.

 

Vegaanihaasteen tavoitteena on innostaa ihmisiä lisäämään kasviperäisen ruuan osuutta omassa ruokavaliossa pitkällä tähtäimellä, kenties vaihtamaan siihen kokonaan. Perusteet kasvisruuan lisäämiselle voi jakaa kolmeen, osin päällekkäiseen kategoriaan: ekologiseen, eettiseen ja terveydelliseen.

 

Näistä kiistanalaisin ja tunteita herättävin on ehdottomasti eettinen näkökulma, joka usein varastaakin koko show'n – puhutaanhan sentään ihmisten henkilökohtaisista ruokatottumuksista ja niihin liittyvistä arvoista. Minusta olisi kuitenkin parempi, jos tämä eettinen näkökulma jätettäisiin keskustelussa sivurooliin. On jokaisen oma asia ratkaista moraalinen suhteensa toisten eläinlajien syömiseen – uhanalaiset toki pois sulkien.

 

Eläintuotannon ekologiset ja terveydelliset vaikutukset ovat sen sijaan merkittävät, ja niistä meidän tulee keskustella vakavasti myös poliittisella tasolla – ennen kaikkea sen suhteen, mitä yhteiskuntana haluamme tukea. Kuten Mikkokin blogissaan toteaa:

– Lihansyöntiä tulee vähentää rajusti. Se on melko kiistatta todistettu fakta.

Kysymys kuuluukin: voimmeko kaikki olla tästä yhtä mieltä? Ja jos olemme, mitä pitäisi tehdä?

Ensinnäkin tämä yhteinen tilannekuva tulisi huomioida julkisissa hankinnoissa. Koulujen ja muiden laitosten tarjonta tulisi vaihtaa kasvispainotteiseksi: pohditaan kasvispäivän sijaan montako lihapäivää todella tarvitsemme. Tätä aion itsekin edistää kuntapoliitikkona.

Toisekseen voisimme painottaa maataloustukiamme ekologisin ja terveydellisin perustein. Tämä suosisi kasvisruuan lisäksi useimmissa tapauksissa suomalaista, lähellä tuotettua ruokaa ja tarjoaisi myös lisäkannustimen nyhtökauran ja härkiksen kaltaisten innovaatioiden kehittämiseen.

Otetaan loppukaneetiksi toinen lainaus Mikolta:

-Keskustelussa ei ole voittajana poliittinen kanta tai muu aate tai jokin valtio. Voittaja tai häviäjä on koko maapallo.

VilleSavonlahti
Vihreät Lieto
Ehdolla kuntavaaleissa

Liedon vihreiden puheenjohtaja
Pokeriammattilainen
Feministi
Vegaani
Maailmansyleilijä
Erityisvanhempi
Kuntavaaliehdokas 2021

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu