Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Punaisen kurahaalarin tapaus

  • Punaisen kurahaalarin tapaus

Lapsen käsitys sukupuolirooleista alkaa nykytiedon valossa vaikuttaa hänen asenteisiinsa 6-7-vuotiaana. Tämä juuri lukemani tutkimustulos muistui mieleeni eilen, kun vaimoni palasi iltapäivällä töistä kotiin noudettuaan ensin lapset päiväkodista. Nelivuotias kuopukseni kertoi tapansa mukaan kuulumiset heti ovensuussa, mutta eilen äänensävy oli tavallista vakavampi, sillä pojan mieltä painoivat vaatetus ja identiteetti.

 

Hän oli saanut syksyllä kaveriltaan palautetta oheisessa kuvassa olevasta kirkkaanpunaisesta, pinkkihihaisesta kurahaalarista: moinen väritys kuuluu kuulemma tytöille. Tuolloin asia ratkesi lyhyellä juttutuokiolla, mutta ajatus oli jäänyt kytemään. Nyt kun puku oli taas otettu käyttöön, se oli palannut entistä vahvempana.
 

Vaimoni oli myöntynyt kotimatkalla ja todennut, että poika voisikin jo siirtyä seuraavaan kokoon. Itse olin tapauksesta ensin todella hiiltynyt ja julistin eteisessä melodramaattisesti, ettei minun lapselleni opeteta tyttöjen ja poikien värejä. Purkaukseni oli tietysti typerä, eihän asioiden tola ollut vaimon (tai kenenkään yksittäisen ihmisen) vika ja ratkaisumalli olosuhteet huomioiden varsin tyydyttävä. Kuopuskin ahdistui uudestaan ja pelkäsi isänsä pakottavan hänet pukemaan taas tytöttelyn aiheuttaneen haalarin.

 

Jututin jälkikasvua vielä hieman ja muistutin omista pinkeistä vaatteistani. Poika oli kuitenkin vakuuttunut siitä, ettei hän enää pitänyt alunperin itse valitsemastaan haalarista ja päätin perääntyä – keskusteluun palattaisiin parempana päivänä ja ilman ehtoja. Se on toki jatkunut jo pitkään, milloin piirroshahmon epäselvän sukupuolen häiritessä, milloin ihmetellessä isää, jonka ei ole koskaan nähnyt itkevän.

 

Toisinaan pohdin myös sukupuoliroolien vaikutusta omassa elämässäni. Vaikuttiko perheen perustaminen opintojen keskeyttämiseen, kun elättäjän rooli kutsui tienaamaan? Se on tietysti vain osa totuutta epätavallisesta ammatinvalinnastani, mutta muistan kuinka raha alkoi painaa mieltäni hoitaessani esikoista kotona yhden lukuvuoden vaimon palatessa opettajan töihin. Entä miksi jätän perheen ruokalistan suunnittelun ja lapsiin liittyvän byrokratian hoidon usein vaimon vastuulle? Boheemiutta vai opittu asennevamma?

 

Feminismi on minulle ennen kaikkea kyseenalaistava elämänasenne. En hevin hyväksy olemassaolevien roolien ja rakenteiden luonnollisuutta ja niiden kautta yleistämistä – tämä on feministisen ajattelun tärkein anti meille kaikille. Varsinkin poikien ja miesten hyvinvoinnista kiinnostuneiden pitäisi tutustua siihen ennakkoluulottomasti eikä takertua naisiin viittaavaan nimeen.

 

Kuntavaaleissa kannattaa äänestää ehdokkaita, jotka haluavat edistää sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta kotikunnassaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Punaiset haalarit on kelpaa pojille, kun laittaa niihin Ferrari-merkin ja näyttää Youtubesta kuvaa F1-varikolta. Tosin pinkit hihat pilaavat tuon kuvan haalarit ja sen pukeminen pojan päälle saattaa jättää elinikäisen trauman.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Mikäs sen trauman sitten aiheuttaa? ;)

Poika valitsi haalarin itse, emmekä nähneet syytä ohjeistaa häntä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Vielä pahempi trauma, koska se on aiheutunut lapsen omasta päätöksestä. Lapsia pitää ohjeistaa ja suojella jotta eivät traumatisoidu omista huonoista päätöksistään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Jos viittaat huonolla päätöksellä punaiseen haalariin, niin oletpa pihalla. Ei sitä voi vanhempana ruveta arvailemaan ympäristön ahdasmielisyyttä saati toimia juuri niitten ahtaimpien ja säikyimpien mallien mukaan. Rupeaa vielä lapsiparka kuvittelemaan että ahdasmielisyys on rikkaus.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari Vastaus kommenttiin #14

Vanhemman tehtävä on nimenomaan arvailla ympäristön ahdasmielisyyttä ja suojella lasta. Esimerkissä olevat punaiset haalarit saattavat hyvinkin edustaa sellaista harmaata aluetta, jossa vanhemmat voivat vielä käyttää harkintaa. Sitten on olemassa selkeästi kulttuurissamme sukupuolisesti jaoteltuja asioita, joissa ei kukaan vastuullinen vanhempi edes pahimmassa idealismin puuskassaan käytä lastaan genderblenderin koekaniina. Jos tavoittelee yhteiskunnan patriarkaattibussin pysähtyvän tällä saralla, on siinä toimittava muin keinoin kuin heittämällä lapsensa linja-auton eteen.
Puetko itse hameen huomenna päällesi?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #22

Vanhempi on siis mielestäsi vastuuton, jos ei varoittele päiväkoti-ikäistä lastaan mahdollisista ennakkoluuloista tämän valitessa vaatteitaan?

Olkaamme siis kaikki mahdollisimman samanlaisia, jottei ketään kiusattaisi? Poikaoletettu saa syyttää itseään ja vanhempiaan, jotka eivät puutu "tyttömäiseen" pukeutumiseen/harrastukseen/musiikkimakuun, ja niin edelleen?

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari Vastaus kommenttiin #23

Suosittelen, että vierailet Gävlessä olkiukkosi kanssa, annat paikallisten polttaa sen ja luet uudelleen edelliset rivini, jossa nimenomaan annoin liikkumavaraa puuttumiskynnyksellä.

Mutta soveliaan käytöksen rajojen hakeminen ei voi olla punnittuihin päätöksiin kykenemättömän lapsen kustannuksella tehtävä vanhempien larppi. Pätee ihan näin yleistyksenä kaikkeen toimintaan, joka tapahtuu paikallisen kulttuurin rajojen sisällä. Suomessa vielä nuo rajat ovat leveällä ja sumeat, joten voin hyvinkin syyttää selkeästi boksin ulkopuolella pelaavia vanhempia vastuuttomuudesta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kyseessähän on makuasia. Minä itse pidän punaisista vaatteista. Mikä aiheutti melkoisen sanaharkan myyjän kanssa kun äitini yritti ostaa minulle minun haluamani punaiset housut, kun olin 4-5-vuotias. Myyjän motiiveja ymmärtää paremmin, kun muistutan, että tämä tapahtui 1960-luvulla.

Yhtä kaikki, minun pojanpoikani pitää paljon pinkistä väristä vaatteissa(kin). Minä en tätä ymmärrä (punaisen kuuluu mielestäni olla voimakkaan punaista), mutta sanaakaan siihen suuntaan en sano, koska kyseessä on makuasia. Jos hän pitää pinkistä, siitä vain.

PS. Minä olin ylpeä niistä housuista pitkän aikaa, äitini sai ne sitten lopultakin ostettua! Suvussamme on traditionamme kasvattaa lapset kulkemaan omaa tietään.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Vanhempien puolelta on ainakin totaalisen typerää pakottaa lasta jatkamaan tietynlaisen vaatteen käyttöä vain siksi, että se manifestoi vanhemman omaa käsitystä siitä miten asioiden tulisi olla. Lasten maailma on julma. Toivottavasti annat poikasi vaihtaa haalarin sellaiseen, ettei häntä enää kiusata.

Pekka Pylkkönen

Feminismi on toisen sukupuolen ylentämistä. Liekö jonkinlainen kosto historiallisesta alistamisesta. Kukin taplaa tyylillään ja maksaa siitä mahdollisesti seuraavan sosiaalisen hinnan.

Tasa-arvon kanssa feminismillä ei ole juurikaan tekemistä.

Btw. Minullakin on punaisia vaatteita vaikka pidänkin feminismiä halveksuttavana ideologisena hyökkäyksenä tasa-arvoa vastaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kannattaisi ehkä hiukan perehtyä siihen mitä feminismi oikeasti on, ettei tulisi kirjoittaneeksi siitä ihan päättömiä väitteitä.

Pekka Pylkkönen

Kiitos, olen riittävästi päässyt kuulemaan julkifeministejä kuten Tiina Rosenbergia ja Veronika Honkasaloa muodostaakseni näkemykseni muutenkin kuin päättömästi.

Feministit ovat tasa-arvolle kuin natsit nuorten liikuntaharrastuksille. Nimellisesti kannattavat mutta todellisuudessa ovat ... aika hörhöjä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

No sanotaanko sitten että käsityksesi feminismistä ovat aika hörhöjä. Ja kyllä, on minulla kanttia sanoa tämä. Oma käsitykseni feminismistä kun pohjautuu siihen, että opiskelin kaiken muun ohella myös feminististä filosofiaa yliopistolla. Esim. Kristevan, Cixous'n ja Irigarayn ajattelu on erittäin imponoivaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #30

Ei vaan sinun käsityksesi feminismistä ovat puuta heinää. Se on vihamielinen ja dogmaattinen ideologia joka tekee tyhjäksi pyrkimykset tasa-arvoon. Olet luultavasti aivopesun uhri ja oirekuvaan kuuluu ettet tunnista aivopesua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Sori vaan Pekka mutta sinun käsityksesi feminismistä ovat puuta heinää. Mene ja lue jotakin että viisastut.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kehtaa Savonlahti valitella. Ensin hän pukee poikansa ns. homonväriseen haalariin ja pojan saaman palautteen innoittamana hän kirjoittaa tyhjänpäiväisen plokin!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hemmetin hyvä blogihan tämä on, päivän paras.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

No et voi kuitenkaan kieltää, että kävi näin?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #13

Juurihan minä sen kielsin. Kaikkea muuta kuin tyhjänpäiväinen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mitäpä jos ihan omaehtoisesti päättäisit irtautua utopistisesta feministin pakkopaidastasi ja hyväksyisit ihmisten luontaiseen kasvuun kuuluvat asiat.

Voit olla varma, että sen irtautumispäätöksen tekemisellä edesautat et vain omaa elämääsi, vaan koko perheesi kaikinpuolista hyvinvointia.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Feminismi on nimenomaan sen pakkopaidan riisumista, jota ilmeisesti itse pidät päälläsi.

Ei värien yhteys sukupuoleen ole millään tavoin "luontaista".

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#20 Elämässä on paljon luontaisia asioita, joita vastaan sinä ilmeisesti koet intoa taistella Don Quijoten tapaan. Perheenisänä voisit kuitenkin pohtia niitä pelinappuloita, joita urheassa väri- ym. taistossasi käytät panoksina.

On sentään meidän kaikkien onni, ettei feministisen "vallankumouksen" tyhjänpäiväisissä intohimoissa piile aineksia syvempään yhteiskunnalliseen katastrofiin.

Toivotan hyvää jatkoa taistollesi, Ville. Suomi nousuun! ;)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Blogisti tappelee meemejä vastaan, enkä tarkoita internetvitsejä.

Meemit hallitsevat maailmaa. Se voi olla ikävä tunne että sinua hallitaan, mutta en henkilökohtaisesti suosittele, että blogisti pakottaa lapsensakin taistelemaan niitä vastaan. Itsehän saat tehdä mitä haluat, muttei ehkä kannata ottaa mukaan sellaista, joka ei asioita vielä ymmärrä.
Meemit luovat yhtenäisyyttä ja luo virran minkä mukana meneminen tekee elämästä helpompaa. Jos lapsi joutuu vasten tahtoaan uimaan vastavirtaan, pahimmillaan hän syrjäytyy.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Jos luet blogin ajatuksella, huomaat ettei häntä kotona pakoteta mihinkään.

Viestisi on siis: "Mene joukon mukana ja piilota erilaisuutesi, niin kärsit mahdollisimman vähän". Itse taas uskon, että maailma ei ole valmis ja muuttuu kun sitä muutetaan. Voimme luoda yhteiskunnan, jossa monimuotoisuus on rikkaus.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Ei kannata jättää asiaa, vaan käsitellä kiusaajan vanhempien kanssa, vaikka uudet mieleiset housut tulisikin hankittua.

Pekka Pylkkönen

Tästä olen kyllä samaa mieltä. Jokainen olkoon sukupuolensa vanki tai kuvitelkoon itsensä miksi hyvänsä, vaikka koiranpennuksi. Mutta kiusaamiseen pitää puuttua. Se on meidän kaikkien velvollisuus.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Oikea pukeutuminen on iäisyyskysymys. Tärkeintä kuitenkin on, että vaate suojaa kylmältä, kosteudelta, tuulelta ja myös auringolta. Minulla on sadetakkeja kolmea väriä: punainen, musta ja keltainen. Punainen ja keltainen sopivat metsään ja rankkaan sateeseen. Ne ovat näkyviä ja kestävät oksien ja risujen raapimiset. Musta on kevyt tihkusateeseen ja kaupunkiympäristöön sopiva. Sen voi vaikkapa bussiin noustessa kääräistä taskuunsa. Hyvän suojan sekin antaa, vaikka ei kovaa käyttöä kestäkään.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kaikkein surkeimpia esityksiä ovat toisten lasten vanhemmat, jotka eivät ymmärrä elämän monimuotoisuutta.

Jos kuulen jonkun isän aukovan päätään tyttöjen ja poikien väreistä vaikkapa taitoluistelurintamalla, niin voin taata, että pian vaihtuu hänelläkin tyttöjen punainen väri kasvoille. Ja sitten voinkin kysyä, että oot sä tyttö, kun poskesi punoittavat!

Toimituksen poiminnat