Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Ilmastonmuutos torjutaan kunnissa – lautaselta lähtien

  • Ilmastonmuutos torjutaan kunnissa – lautaselta lähtien

Ennätyksellinen hellekesä on herättänyt monet suomalaisetkin ilmastonmuutoksen tuomaan uuteen normaaliin. Etenkin maatalouden ahdinko, metsäpalot ja leväkukintojen pilaamat uimavedet ovat kouriintuntuvia muistutuksia siitä, että olemme kaikki riippuvaisia tämän aurinkoa kiertävän avaruusaluksen elinkelpoisuudesta – valtioiden rajat eivät meitä globaalilta ympäristökriisiltä pelasta.

 

Suomen tulisikin puolustaa rohkeasti kansainvälistä solidaarisuutta ilmastonmuutoksen torjunnassa ja luopua lyhytnäköisestä kansallisen edun turvaamisesta. Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on myös paras tae siitä, että yritystemme kilpailukyky säilyy myös tulevaisuudessa. Voimme olla edelläkävijä ympäristöystävällisen teknologian viennissä, kun maailma vääjäämättä siirtyy hiilineutraaliin talouteen.

 

Kuntatasolla kansalliset tavoitteet pannaan toimeen esimerkiksi energiatehokkuuteen panostamalla, öljylämmityksen alasajamisella, valaistusta päivittämällä, aurinkopaneelien asentamisella, joukkoliikennettä ja pyöräilyä edistämällä – mutta myös ruokahankinnoilla.

 

Tämän viimeisen keinon otti juuri käyttöönsä Suomen armeija, joka aloittaa viikottaiset kasvisruokapäivät. Puolustusvoimien perusteluina muutoksellle olivat terveys ja ilmastonmuutos. Lisäys ei ole järin radikaali, mutta symbolisesti sitäkin merkittävämpi. Armeijan ratkaisu vaikuttaa epäilemättä kasvisruuan hyväksyttävyyteen laajemminkin, ennen kaikkea nuorten miesten asenteisiin: myytti raavaan miehen jatkuvasta lihan tarpeesta elää yhä vahvana.

 

Vihreät kuntapoliitikot kaikkialla Suomessa ovat jo pitkään pyrkineet edistämään kasviperäisen ruuan lisäämistä julkisissa hankinnoissa – näin olemme toimineet myös Liedossa. Viimeisin aloitteemme kasvisruuan lisäämisestä ei saanut tukea Liedon valtuustossa, mutta luovuttaa emme aio. Kunnan ruokapalvelut ovat jo ottaneet askeleen oikeaan suuntaan ja tuoneet kasvisruuan kouluihin vaihtoehdoksi joka aterialle.

 

Seuraavaksi voisimme helpottaa terveellisiä ja ympäristöystävällisiä ruokavalintoja lisää ja tehdä täysin eläinkunnan tuotteista vapaasta vegaaniruuasta subjektiivisen oikeuden kaikille halukkaille. Useimmista kasvisruuista on myös suhteellisen helppoa tehdä vegaaninen versio, joten niiden tarjontaa voisi lisätä muutenkin kuin erityisruokavaliona. Erityisesti maitotuotteiden ilmastovaikutukset ovat merkittäviä, eikä niillä ole juuri terveyshyötyjä joita ei voisi kasvikunnan tuotteilla korvata.

 

Maailman pelastaminen alkaa omalta lautaselta – tehdään siis kaikkemme, jotta lapsemme oppivat tämän pienestä pitäen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (79 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... luopua lyhytnäköisestä kansallisen edun turvaamisesta"

Huh ...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Maailman supervalta tekee päinvastoin.

EPA-452/R-18-006 August 2018

https://www.epa.gov/sites/production/files/2018-08...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minulle kelpaisi myös kaukokatseinen kansallisen edun turvaaminen.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Ja sitähän hiilineutraaliuteen investoiminen juuri on! :)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #32

Ei ole. Näissä maailmanparannusprojekteissa kansainvälisellä solidaarisuudella tarkoitetaan sitä, että Suomen tulee turvata suomalainen kulutustaso jokaiselle maapallon asukkaalle joka keksii sellaista pyytää. Se on suurin piirtein vahingollisinta, mitä päästöjen osalta voi tehdä.
Vihreissä ei taida olla ketään, joka tuon itsestäänselvyyden uskaltaa myöntää. Ex-vihreissä sentään joku.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #37

Höpsistä, tyypillinen olkiukko.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Yhdeltä kantilta näkökantoja tulisi korjata, haluamatta vaikuttaa kenenkään ruokavalioon, kasvisruuan tai minkään muunkaan valinnan suhteen.

Väärinkäsitystä ilmenee nautojen eli ruohonsyöjien suhteen. Laiduntaessaan hallinnoidusti ruohoa syövät naudat sitovat hiilidioksidia maaperään enemmän kuin pötsin tuottamasta metaanista aiheutuu ilmastohaittoja. Ruokavaliolla voidaan myös vaikuttaa metaanipäästöjä rajoittavasti.

Varsinkin isot nautaeläimet tulisi saada takaisin laiduntamaan luonnon laitumille ja selviämään lyhytkestoisen talviruokinnan avulla talven yli.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Tuossa on perää, mutta se ei tarkoita etteikö eläintuotannon volyymia tulisi silti vähentää radikaalisti. Suomen valkuaisomavaraisuus on vain 20%, vaikka eläintuotannon palveluksessa on jopa 80% peltopinta-alasta.

Yksi mielenkiintoinen ehdotus on esimerkiksi visenttien tai villihevosten tuominen Suomeen laiduntamaan.
https://rewildingfinland.com/

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Hups, tästähän sinäkin puhuit tuossa lopussa. :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eli vieraslajien istuttaminen Suomen luontoon on "mielenkiintoinen ehdotus"?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #33

Tutustuin. Vaikuttaa vastuuttomalta ja luonnosta vieraantuneelta touhulta.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Suomessa kehitteillä/kehitetty järjestelmä, jossa maatilan metaanikaasut voidaan kerätä myös pienemmässä mittakaavassa = energiaa.
Tämä hanke kun etenisi, niin voi olla vaikea perustella, miksi kasvisruokaa erityisesti suosia, varsinkin ulkomailta tuotavaa.

Toni Rintala

"Ennätyksellinen hellekesä on herättänyt monet suomalaisetkin ilmastonmuutoksen tuomaan uuteen normaaliin."

Viime kesänä ei ollu montaakaan lämmintä päivää. Silloin puhuttiin, että kylmät kesät ovat meillä jatkossa uusi normaali. Vuodessa on tuo normaali vaihtunut päinvastaiseksi ;)

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Iso kuva on se, että sään ääri-ilmiöt lisääntyvät tulevaisuudessa.

Meille voi tosiaan koittaa kylmät oltavat, jos esimerkiksi Golf-virta kääntyy.

Toni Rintala

"Meille voi tosiaan koittaa kylmät oltavat, jos esimerkiksi Golf-virta kääntyy."

Se kääntyy varmasti joskus. Eihän se ole edes kovin kauaa tuossa virranut. Ilmasto muuttuu, sille emme mitään voi.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #17

Nimenomaan muutoksen tahtiin voimme vaikuttaa.

Oletko siis tiedeyhteisön kanssa eri mieltä ihmisen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ei kukaanp kuole pariin lautaseen vihannesta. Ei siinä mitään.

Enemmän tämä kuitenkin kertoo pakottamisesta. Meillä on päättäviin asemiin päässyt ihmisiä, jotka ovat valmiita käyttämään valtaansa toisiin ihmisiin erilaisten ideologioiden perusteella. 88 tämän vuoden varusmiehistä ilmeisesti noudattaa kasvisruokavaliota.

Viherät ovat näemmä vasemmistolainen ääriliike ja toiminta on sen mukaista.

Takavuosina on pontevasti vastustettu ydinvoimaa, jolla olisi todellinen mahdollisuus korvata hiiltä ja kaasua. Tällä olisi jotain todellista merkitystäkin hiilipäästöihin.

Vihreät ovat ?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

ÄLÄKÄ UNOHDA ETTÄ VIHANNEKSELLA TARKOITETAAN SOIJAA YNm.. Nyt ei puhuta porkkanasta tai muista terveellisistä ruista nyt puhutaan Soijasta ja tästä https://fi.wikipedia.org/wiki/Quorn

Ei moniakaan varmaan haittaisi jos tarjolla olisi kasviskeittoa suomessa tuotetuista vihanneksista ynm. Perunaa kalan kanssa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kts kommenttini 53, niin kenties avautuu miksi peruna ei korvaa soijaa.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Vaikka en vihreäksi lukeudukkaan, on hyvä että on herätty ajattelemaan ilmastonmuutoksen todellisia vaikutuksia, -vaikka ne useimmiten havaitaan vain paikallisina. Mutta hyvä edes niin, sillä se koskettaa meitä jokaista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Luulen tällaisen aiheuttavan vastapotkun aikanaan.

Tämä muu höpötys sitten. Korvataan öljylämmitys. Vaihtoehto on siis käytännössä sähkö. Itse tein tämän vaihdon. 2000-3000 litraa öljyä on korvattu noin 7000 kwh säkhöä. Tämä on todellinen toteutuma. Tarvitaan siis puhdasta energiaa, jotta tästä olisi asiaan hyötyä. 10000 investoinnilla saisin aurinkopanereli systeemin, jolla tuottaisin vuodessa ehkä 2500kwh. Tällä säästäisin sähkölaskusta ehkä 250€. Siirto+sähkö. Välillä voisin myydä verkkoon 1-2c hinnalla pari kilowattia. Josta palvelusta sähkönsiirtoyhtiökin laskuttaa minua+-0. Sokerina pohjalla pimeänä talviyönä -25 pakkasella 100% paneelien suomessa tuottamasta energiasta pitää pystyä tuottamaan muilla keinoilla. Taas tarvitaam tuplavoimalat. Ei kyllä ole ympäristöystävällistä eikä järkevää. Mielummin reilusti ydinvoimaa. Tässä ollaan kyllä pahasti myöhässä. Vihreillä tässäkin on osuus.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Niin, onko kukaan laskenut miten ympäristöystävällisiä aurinkopaneelit ovat täällä Pohjolassa? Niiden valmistamiseen menee energiaa ja materiaa ja ne eivät tuota energiaa kuin kesällä.

Kannatan tuota Torium-sähköä, josta Sinivirta puhuu.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Niin, tulisi nostaa katse horisonttiin ja siirtyä Torium-reaktoreihin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Toriumista puheen ollen, ks. alla:

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain liitteen 1 muuttamisesta

HE 102/2018

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Lähde:

https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisio...

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Vihreiden tuore poliittinen tavoiteohjelma toteaa ydinvoimasta seuraavasti:

"Ilmastonmuutoksen torjumiseksi Vihreät suhtautuu avoimesti kaikkeen vähäpäästöisen ja ympäristöystävällisen teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen. Viimeisimmät Suomessa tehdyt ydinvoimahankkeet ovat olleet hitaita ja ongelmallisia. Sellaisia emme halua lisää."

Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa vihreät ovat halunneet selvittää SMR-reaktorien mahdollisuuksia kaupungin energiantuotannossa.

Vihreillä on kyllä ydinvoimavastainen historia, mutta emme missään nimessä sulje sitä keinovalikoimasta ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Eikö muiden pakottamisen sijaan Vihreät voisi näyttää mallia omalla esimerkillään. Varmasti olisi hyvin helppoa saada jokainen luottamustehtävässä toimiva Vihreä noudattamaan kasviksista ja hyönteisitä koostuvaa ruokavaliota. Tällä tavalla Viheät voisivat näyttää, että he hurskastelun sijaan oikeasti koittavat ehkäistä omalla toiminnallaan ilmastonmuutosta.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Opetusten mukaan eläminen on toki tärkeää uskottavuuden kannalta - olenhan itsekin vegaani - mutta ennen kaikkea tarvitsemme systeemitason rakenteellisia muutoksia.

Tuppaa olemaan niin, että tällaisten kommenttien esittäjät ovat kiinnostuneempia vihreiden lokaamisesta kuin ilmastonmuutoksen torjunnasta. Kuinka on sinun laitasi?

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Syöthän vain suomessa tuotettua kasvisruokaa?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #36

En täysin, mutta pyrin noudattamaan mm. satokausikalenteria. Esimerkiksi avokadojen syönnin olen käytännössä lopettanut.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #38

Talviaikaan on aika vähän saatavilla kotimaisia kasviksia. Miten menee riisiä?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #40

Ei kovinkaan paljoa.

Tässä vaiheessa on hyvä huomauttaa, että usein kaukaakin tuotu kasvisvaihtoehto on ekologiselta jalanjäljeltään suomalaista eläintuotetta parempi. Kotimaisuus ei ole mikään automaattisesti autuaaksi tekevä ominaisuus, vaikka sitä kannattaakin yleensä suosia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #40

Satu Rintala, miten tämä toimii omalta osaltasi?

Mitä hedelmiä syöt talvisin?
Riittävätkö säilötyt marjat ja omenat vai sorrutko jouluna madariineihin?
Ethän vaan koskaan syö vierasperäistä kebabia, jos syöt niin olet aina varmistunut sen kotimaisuudesta?

Asiat ääripäissä eivät toimi. Tärkeintä on painottaa asioita oikeaan suuntaan. Meillä kaikilla on heikkouksia emmekä kaikessa toiminnassamme toteuta jotain ideaalia. Tärkeää on suunt aja pyrkimys - sekin auttaa paljon.

Lähtökohtaisesti ehdottomat ihmiset suuntaan tahi toiseen ovat sietämättömiä. Suurin osa vihreiden suuntaan ajattelevista eivät niitä ole eikä perussuomalaisten suuntaankaan. Asiat eivät ole mustvalkoisia - miksi haluat ne väkisin sellaisiksi tehdä?

Kritisoit taannoin tapaa keskustella täällä Puheenvuorossa. Mielestäni olet valitettavan kovassa vauhdissa ihan samaan suuntaan. Siksi minunkin vastineeni tähän on kärkevä.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #55

Minä en ole vegaani. Usein vihreät vegaanit kuitenkin paheksuvat sekasyöjiä ja tuputtavat omaa elämäntapaa parempana, kun se on niin ympäristöystävällistä. Se on kummallista, jos toisaalla kyseinen vegaani tekee "ei niin ympäristöystävällisiä" valintoja. Ristiriitaa näen myös siinä, että Suomeen pitää ottaa kaikki halukkaat tulijat. Toisaalta metsiä pitää suojella ja kulutusta pitäisi vähentää. Tämä maapallo ei kestä väestön lisääntymistä ilman, että se tuhoaa ympäristöä.

Pyrin pitkälti ostamaan kotimaista ruokaa, koska haluan tukea suomalaista työtä, vaikka se olisi puolet kalliimpaa. Jos ostan ulkomaalaista ruokaa, en voi olla varma, onko työntekijä on saanut työstään riittävän korvauksen, onko työolot edes kohtuulliset, ja onko sen vuoksi pitänyt kaataa sademetsiä. Ostan talvella klementiinejä ja joskus ananastölkin. Myös maissia ostan joskus ja mausteita sekä kahvia. Enemmän voisi metsän antimia olla varastossa. Ravintolassa kysyn, onko liha suomalaista. Jos ei ole, niin en ota sitä, vaan valitsen jotain muuta. Kebabia en syö. Pieniä juttuja ja parannettavaa riittää. Vegaania musta ei tule, mutta muilla valinnoilla yritän huomioida ympäristöä ja suomalaisen ruokatuotannon jatkumista.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #67

Aika harvoin näen vegaanien "paheksuvan" sekasyöjiä. Vegaaneista loukkaantuvat sekasyöjät syyllistävät yleensä itse itseään.

Suosi toki kotimaista, mutta pidä mielessä, että Suomen valkuaisomavaraisuus on tosiaan vain noin 20%. Tämä johtuu paljolti siitä, että suomalaiset tuotantoeläimet syövät paljon ulkomailta tuotua rehua ja suomalaiset liian vähän kasviksia. Eläiten rehuntuotannolta voisi myös vapauttaa peltoalaa kasviproteiinin viljelyyn.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #55

"Kritisoit taannoin tapaa keskustella täällä Puheenvuorossa. Mielestäni olet valitettavan kovassa vauhdissa ihan samaan suuntaan. Siksi minunkin vastineeni tähän on kärkevä."

Jos olen menossa samaan suuntaan, niin sitten mietin jatkossa hieman pidempään ennen kuin kommentoin. Kiitos palautteesta! Laitatko minulle vielä kohdan, joka on sinun mielestä" paha suunta"? Sinne suuntaan en haluaisi mennä.

En itse koe olevani mustavalkoinen, koska pyrin kulkemaan jotain keskitietä. Vaikka olen tällä hetkellä PS:n jäsen, olen omasta mielestä KD-vihreä-kok persu.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Yritys muuttaa systeemin rakenteita on huomattavan paljon uskottavampaa, jos itse sitoutuu siihen, ennenkuin vaatii sitä muilta. Sinun kohdallasi tosiaan elät, kuten saarnaat. Harvojen Vihreiden kohdalla näin on. Mikä estäisi Vihreitä tekemästä ehdottamaani sitoutumista?

En oikein ymmärrä miten tuo ehdotukseni lokaisi Vihreitä? Tietysti olisihan se hassua, jos Vihreät eivät olisi tähän valmiita, kun esittävät niin kovasti olevansa huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Minä kannatan ympäristönsuojelua. Typerintä mahdollista ympäristö(ilmasto)politiikkaa oli ajaa maailman vähiten saastuttavat tehtaat maihin, joissa päästöjä ei edes yritetä suitsia. Kiitos tästä kuuluu hyvin pitkälti Vihreille. Suurin uhka ympäristölle ja ilmastolle on maailman väestönkasvu. Niin kauan, kuin Vihreät eivät tätä suostu myöntämään, on heidän turhaa mussuttaa kasvispäivistä tai tuulimyllyistä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ilmastonmuutoksen varjolla ajetaan omia ideologioita häpeilemättä. Tämä vegaanius on yksi niistä. Merkitys on vähäinen tai olematon suomessa.

Mikä mahtaa tällaisen pokeriammattilaisen hiilijalanjälki muutoin olla? Netissäkö pelaa ja hakee kestopussilla luomukeppanaa lähikaupasta. Toivottavasti ei sentään kerrostalossa asu. Niissä menee energiaa ja vettä haaskuun urakalla.

Käyttäjän artotuomola kuva
Arto Tuomola

Tätä varten on ns. päästökauppa. Suomalainen tehdas, jolle olisi erittäin kallista nipistää vielä 5 %:n pudotus päästöihinsä, voi ostaa päästöoikeuden vaikkapa intialaiselta tehtaalta, joka huomattavasti alhaisemmin kustannuksin voi saamallaan rahalla pudottaa päästöjään reippaasti enemmän kuin mainittu 5 %. Koska tehdas alun perin on retuperällä siellä Intiassa, suomalaisella rahalla saatu kohennus on suuri.

Tämä on tietenkin vain silloin, jos maailmanlaajuinen päästökauppa toimisi. Mutta EU:n alueella se jo nyt toiminee joten kuten.

Mekanismeja on, pitää saada ne vain käytäntöön.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Joo on kivoja suunnitelmia, mutta käytäntö on se mikä ratkaisee. Päästökaupasta ei ole mitään hyötyä, koska kehittyvät maat saavat jatkossakin saastuttaa niin paljon, kuin lystäävät, joten tuotanto siirretään sinne ja tavarat tehdään saastutavissa tehtaissa ja laivataan Eurooppaan kuluttajien ostettaviksi.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Sinun tapasi suojella ympäristöä on siis tukea suomalaista teollisuutta hallituksen tapaan päästökauppakompensaatiolla ja energiaveroleikkurilla, jottei niiden tarvitse investoida hiilineutraaliuden saavuttamiseen? Ja kaikki tämä vain siksi, ettei teollisuus karkaisi maihin, joissa asiat ovat huonommin? Hiilivuoto on täysin kestämätön argumentti nykymenon jatkamiselle.

Ehdotuksesi antaa ymmärtää, että ainoastaan täydellisen ekologista elämää elävän olisi mahdollista puhua näistä asioista - se on naurettavaa ja vahingollista. Lisäksi puhut "hurskastelusta".

Vihreiden uudesta poliittisesta ohjelmasta löytyy paljon keinoja maailman väestönkasvun hillitsemiseen naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisestä lähtien.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ai sinusta siis on parempi, että tehtaat karkaavat maihin, joissa ne saastuttavat enemmän. No se on juuri sitä Vihreiden politiikkaa, jossa kauniit unelmat muuttuvat käytännössä ympäristön painajaisiksi.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Lainaan erästä US:n kommentoijaa "vihreillä on sokea piste". Minuun se osu ja uppos. Pääsettekö koskaan eroon siitä "kaikki ja nyt" maailmanpelastusideasta. Lentokoneessakin laitetaan happimaski ensin itselle, ja sen jälkeen autetaan muita. Millä rahalla Suomi auttaa ensin itseään ja sitten muita, jos Suomen ympäristöä kuormittava teollisuus lopettaa esim. huomenna? Suomen päästöt ja niiden käsittely on kuitenkin aivan eri luokkaa kuin kehitysmaiden vastaava.

Pari "vihreää" kasvissyöjää tunnen, enkä ihan jaksa ymmärtää, että miksi he syövät riisiä, ulkomaisia vihanneksia, kalaa ja hedelmiä. Onko banaanit (lentokoneella) kuljetettuna parempia ympäristön kannalta kuin 100g naudanpihvi lähitilalta?

Banaaninviljelijä kaataa paikallisen sademetsän ja teettää työt riistopalkalla. Riisikin kelpaa usein kasvissyöjille hyvin. Sen viljely on kuitenkin yksi suurimmista metaanipäästöjä aiheuttavista asioista.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #41

Kukaan ei vaadi Suomen teollisuuden lopettamista, vaan meidän on uskallettava edellyttää investointeja ympäristöystävälliseen teknologiaan. Tämä on nimenomaan Suomen kansallisen edun turvaamista, samaan tapaan kuin korkean koulutustason ylläpitäminen.

Ääritapauksissa lähellä tuotettu luomuliha saattaa olla ekologisempaa kuin ulkomailta lennätetty ja pakastettu kasvisruoka, mutta nämä ovat poikkeuksia.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #46

Eikö kuitenkin pitäisi edes vähän myös miettiä Suomen taloutta. Jos ei ole rahaa, ei ole madollisuutta ympäristöystävällisiin investointeihin. Toisaalta teollisuuden siirtyminen kehitysmaihin ei varmastikaan ole parempi vaihtoehto kuin nykyinen tila. Jonkinlainen järkevä siirtymäaika pitäisi olla fossiilisista uusiutuviin energiamuotoihin. Maatalouden metaanipäästöihin on kai jo keksitty tapa, jolla päästöt muutetaan energiaksi? Jos näin on, niin sinne tukea?
Villen mielestä metsän avohakkuita ei pitäisi tehdä, koska metsien moninaisuus tulee säilyttää. Samalla pitää saada tilaa maahanmuuttajille. Tässä kohtaa kokoomuslaiset tulee ja "vetäsee metsät sileeksi", kehityksen nimissä, ja käärii rahat taskuunsa. Sekö on ympäristöystävällällistä ja kestävää kehitystä?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #73

"Eikö kuitenkin pitäisi edes vähän myös miettiä Suomen taloutta. Jos ei ole rahaa, ei ole madollisuutta ympäristöystävällisiin investointeihin."

Miten niin ei ole rahaa?

"Toisaalta teollisuuden siirtyminen kehitysmaihin ei varmastikaan ole parempi vaihtoehto kuin nykyinen tila."

Teollisuus ei siirry kehitysmaihin, vaikka kiristäisimme ympäristölainsäädäntöä. S

"Villen mielestä metsän avohakkuita ei pitäisi tehdä, koska metsien moninaisuus tulee säilyttää. Samalla pitää saada tilaa maahanmuuttajille. Tässä kohtaa kokoomuslaiset tulee ja "vetäsee metsät sileeksi", kehityksen nimissä, ja käärii rahat taskuunsa. Sekö on ympäristöystävällällistä ja kestävää kehitystä?"

Tämä lähti nyt niin pahasti laukalle, etten oikein tiedä mitä sanoa. Metsät sileäksi, koska maahanmuuttajat? Olen toki hullumpiakin juttuja perussuomalaisten taholta kuullut...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #75

"Teollisuus ei siirry kehitysmaihin, vaikka kiristäisimme ympäristölainsäädäntöä."

Minne Suomen teollisuus sitten siirtyi, otetaan nyt vaikka kumisaappaat esimerkiksi vaikka polkupyörät ja housut käyvät malliksi samalla tavalla?

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #75

Rahaa ei ole, jos joutuu ottamaan velkaa..

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #46

Yritän elää siten, että olen mahd. vähän taakaksi ympäristölle. Haaveilen omasta maatilasta, josta saan mahdollisimman paljon ruokaa omiksi tarpeiksi. Metsästä ja järvistä tulisi täydennystä ruokavalioon. Nykyisessä tilanteessa haaveen toteuttaminen taitaa olla täysin mahdotonta. Jonkun on pakko käydä ansiotyössä, että saa maksettua pakolliset laskut ja niiden verot. Mm. työssäkäynti edellyttää, että taloudessa on auto, koska julkinen liikenne on ajettu alas. Miksi julkinen ei toimi? Kuluttajat vaativat halvempaa matkaa ja nopeampia yhteyksiä.

Nyt tilanne on se, että taloutemme maksaa ajoneuvoveroa, kiinteistöveroa, sähkönsiirtoveroa, elintarvikeveroa, palveluveroa, ansiotuloveroa, perintöveroa, haittaveroa, bensaveroa, varainsiirtoveroa jne. Täytyy siis tarkkaan miettiä, että onko ympäristoystävällinen elämäntapa mahdollista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #41

Ensinnäkin, banaani tuskin tulee Suomeen lentämällä ellet sitä tuo lentolaukussasi. Ne tulevat laivarahtina ja kypsytys tapahtuu Suomessa. Toinen yleisesti käytetty kertomus on lentotomaatit, joihin pätee suurimmaksi osaksi aivan sama asia. Ne tulevat laivarahtina lukuunottamatta jotain superkallista hifi-tomaattia... Paluumatkalla menee sitten laivalla erilaista Suomessa tuotettua tavaraa.

Riis tuottaa metaania kyllä. Riisinviljelystä syntyy noin 17 prosenttia ihmiskunnan tuottamista metaanipäästöistä. Tätä kuitenkin pitää suhteuttaa määrään, jonka riisi pääosin ruokkii maailmassa ja niitä on muuten paljon. Onneksi tiede parantaa asioita ja nyt on onnistuttu kehittämään lajike, joka parantaa tilannetta huomattavasti.

https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kestava_kehit...

Kukaan ei ole lopettamassa tehtaita Suomesta eikä aio niitä karkottaa. Mm perussuomalaisten sokea piste on nähdä asiat mustvalkoisena. Tutkitusti tehokkain keino edistää tuotekehitystä ja innovaatioita ympäristönsuojelun ja päästöjen vähentämisen suhteen on tiuka lainsäädäntö. Ilman sitä Suomi ei veisi cleantechhiä, vesien puhdistusta jnejne ulkomaille ja tarjoaisi myös palveluja. Kun täällä on ollut velvoitteet, niin se on aikaansaanut myös kehitystä - rahanarvoista sellaista. Edelläkävijyys näissä asioissa on käännettävissä vienniksi ja rahaksi.

Jos yrityksiä ei velvoiteta, niin voit olla varma siitä, ettei näitä asioita kehitetä.

Lisäksi eettisyys, ympäristönsuojelu jne ovat yhä enemmän myyntivaltteja ja kansainvälisesti ollaan niistä kiinnostuneita ja valmiita maksamaan. Emme voi kilpailla maailmalla hinnoilla vaan meidän on kilpailtava muilla valteilla.

Emme me kilpaile kehitysmaiden kanssa vaan muiden kehittyneiden kanssa ja niissä on nähtävissä samoja trendejä kuin täälläkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #48

"Tutkitusti tehokkain keino edistää tuotekehitystä ja innovaatioita ympäristönsuojelun ja päästöjen vähentämisen suhteen on tiuka lainsäädäntö."

Tällä Suomi ja muut EU-maat vain tekevät haittaa itselleen ja siirtävät tuotannon Aasiaan ja muhin halvempiin maihin. Tämä on itseasiassa jo todistettu ja vastaa täysin nykykäytäntöä joten siinä ei ole kiistelemistä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #49

Kerroppa miksi sitten kiinalaiset ovat rahoittamassa tänne useampia tehtaita?

Kohta pukkaa lisäksi akkutehdasta yms päivän uutisten mukaan. Autotehtaalla on suurelta osin omistus Kiinasta.

Lainsäädäntöhän ei ole keventynyt.

Haluatko kenties sitä, että sellutehtaat alkaa jälleen haista kunnolla ja puskea suoralla putkella jätevedet järveen. Täällä tehdyn kehitystyön myötä muuten niissä kaukoitään rakennetuissa on paljon suomaistekniikkaa, palveluita ja rakentamisvaiheessa esim useampi kaverini on siellä viettänyt vuosikausia esim Metson hommissa.

Kyllä täälläkin on keretty luontoa pilata säädöksistä huolimatta. Hyvä että nykyään vähemmän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #52

"Kerroppa miksi sitten kiinalaiset ovat rahoittamassa tänne useampia tehtaita?"

Ei tämä muuta mitenkään sitä tosiasiaa että teollisuus on pitkälti siirtynyt Kiinaan ja yleensä Aasiaan. Kiina tietenkin haluaa hyötyä Suomen luonnonvaroista kuten myös suurista valtion tuista puunjalostuksessa eli Sipilän bioteollisuudessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #56

Näetkö Makkonen, että Suomen pitäisi kilpailla halvemman työvoiman maiden kanssa bulkkiteollisuudessa?

Syyt siihen, miksi se ei oikein onnistu ovat kyllä aivan muualla kuin ympöristölainsäädännössä. Laitetaanko palkat samalle tasolle ja muut kustannukset? Samalla voidaan luopua eläkkeistä ja monesta muusta..

Näetkö itse että Suomen kilpailuvaltti tulevaisuudessa on halpa työvoima ja bulkkitehtaat?

Miten ajattelit tämän saada aikaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #57

USAn presidentti on jo ottanut tehtäväkseen murtaa Kiinan asemaa halpatyön teettäjänä, samaa asennetta toivon Suomeen pelastamaan omaa talouttamme. Meillä on täydet mahdollisuudet vaatia Kiinalta yhtä puhdasta ja ympäristötietoista teollisuutta mitä itseltä vaaditaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #59

Vertaileppa talouksia ja mieti mahdollisuuksia uudelleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #60

Kiina taitaa olla vähän isompi kuin Suomi ja sitä suuremmalla syyllä meidän kannattaa pitää puoliamme. Mielestäsi siis suomalaisten kannattaa maata kotonaan ja elää sosiaaliturvalla sensijaan että tekisivät tuottavia töitä? Tosiasia vain on ettei kansantaloutemme tule kestämään tätä pitemmän päälle.

Käyttäjän artotuomola kuva
Arto Tuomola

Ansiokas kirjoitus!

Itse kasvisruokaa suosivana, mutta myös maitotuotteita käyttävänä Jouni Aron kommentti oli tervetullut. Niin kauan, kuin nautakarja ruokitaan heinärehulla, ihmisravinnoksi kelpaavan ravinnon, kuten soija, sijasta, sopii minun puolestani lypsää.

Silti, kahvimaidoksi käytän kaurajuomaa.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Kiitos!

Kuten Jounillekin vastasin, täytyy kuitenkin huomioida volyymi.

Oatlyn iKaffe on tosiaan oivallinen korvike. :)

Käyttäjän artotuomola kuva
Arto Tuomola

Ja entisenä varusmiehenä vm. 1990 kannatan lämpimästi kasvisruokapäivää armeijaan! Esim. sienilasagne vegaanisella juustolla eli "vuustolla" on parhaita lounaita, mitä tänä vuonna siviilielämässä olen syönyt. Kun on asiantuntemusta ja nähdään vähän vaivaa, saadaan kasvisruoastakin varusmiehet täyttävä ateria!

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Miksei jokaisesta päivästä ehdoteta tehtävän kasvisruokapäivää?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ilmastonmuutoksen torjuntahan tarkoittaa ilmaston vakiointia. Mihin lämpötilaan on Lieto tarkoitus saattaa?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Ollaanpas sitä nyt nokkelalla tuulella :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aina totta toinen puoli. Vaikuttavuusarviointi ilman mittaria. Sehän on aika temppu?
Jos sitten Liedossa aletaan tehdä sitä vaikuttavuusarviointia, niin mitatkaapa ne metaanipäästöt, jotka ovat sopivalla kasvisruokavaliolla todella isot. Metaanin väitetään olevan hiilidioksidiin nähden 20 kertaa pahempaa.

Ilkka Huotari

Removing all US agricultural animals would reduce US greenhouse gas emissions by 2.6%.

https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Pidän kahta kättä kasvoillani ja huoahdan todella syvästi. Suosittelen, että vaihdat blogisi taustaväriä ruskeaksi tai keltaiseksi, niin silloin se on vot.

Niinkuin yksi monissa sarjassa olevassa kirjassa mainittu, että Ryssä kun löysi hevosenlannan ja sanoi: "Vot! Lihapulla! Ja söi sen."

Täytyy olla täysin realistiset näkemykset ja katsoa kylmiä tosiasioita silmiin, että ydinvoima on edelleen meillä pakollinen tarve, ellei eteen tule joku sellainen kestävä ratkaisu, joka kestää kaikenlaiset ilmat vuodesta toiseen.

Tuollainen paasauksesi on vain vaaleanpunaisilla pilvillä hyppelyä ja täyttä utopiaa!

Täytyy kyllä muille tutuilleni kertoa, että vihreitä ei äänestetä.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Kerro vaan!

Jos argumentit ovat tuota tasoa, niin veikkaanpa puolueen saavan uusia äänestäjiä. ;)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@47. Voivoi. Mitä mieltä olet Toriumista, missä yksi kourassa oleva petanquen kokoinen pallo korvaa yhden hiilivoimalan valtaisan hiilikasan? Missä se nykyään kuuluu?

Nykyään suunnitellaan, että kasvustoa voidaan rakentaa niin, että maan alla kasvatetaan lihastamoja ja ulkona torneissa kasvatetaan salaatteja sun muuta tarpeisiin.

Tiesitkö, että yksi sellainen oikeasti kehitetty pihvi, joka ei ole ollut koskaan tietoinen ja on tullut sellaiseksi laboratoriokehityksessä. Tiedätkö paljonko yksi pihvi maksaa? 20 000 dollaria / euroa, en muista kumpaako oli.

Näiden syiden takia on parempi katsoa realistisilla tasoilla, mutta sinä hyppelet siellä vaaleanpunaisilla pilvillä etkä välitä yhtään mitään, että mitä ne unelmasi tulevat meille maksamaan?!

Voisin aukoa sinulle vielä enemmän perusteluita ja tieteellisempääkin. Mutta turha sinun on ruveta minua halventamaan noilla tiedoillasi. Anteeksi vaan.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #58

Heh, hauska kommentti Topilta :D

"Mitä mieltä olet Toriumista, missä yksi kourassa oleva petanquen kokoinen pallo korvaa yhden hiilivoimalan valtaisan hiilikasan?"

Toriumhan on ihan loistava idea, mutta missä tämä hiilikasan korvaava pallo nyt siis on? No, sitähän ei vielä osata hyödyntää joten asian tutkimukseen uppoaa varmaan miljoonia ennen sitä. Paljon rahaa menee mutta varmasti se myös kannattaa jos homma saadaan toimimaan. Vielähän kyseistä teknologiaa ei ole olemassa joten siitä unelmointi on vielä vaaleanpunaisilla pilvillä kävelyä toistaiseksi.

"Tiesitkö, että yksi sellainen oikeasti kehitetty pihvi, joka ei ole ollut koskaan tietoinen ja on tullut sellaiseksi laboratoriokehityksessä. Tiedätkö paljonko yksi pihvi maksaa? 20 000 dollaria / euroa, en muista kumpaako oli."

Niin ja tuon pihvin hinta tulee todennäköisesti laskemaan hyvin dramaattisesti, sekin on hyvä ottaa huomioon "realistisilla tasoilla" niin ei tule virhearviointeja vaaleanpunaisilla pilvillä kävellessään.

"Näiden syiden takia on parempi katsoa realistisilla tasoilla, mutta sinä hyppelet siellä vaaleanpunaisilla pilvillä etkä välitä yhtään mitään, että mitä ne unelmasi tulevat meille maksamaan?!"

Kiinnostaako sua paljonko torium-projektisi tulee meille maksamaan vai käveletkö mielummin vaaleanpunaisilla pilvillä hehkuttamassa miten hieno se on ennen kuin sitä on edes olemassa?

Olen täysin toriumin ja uusiutuvien kannalla, mutta kannattaa silti säilyttää se realistisuus mukana varsinkin silloin kun sitä muilta vaatii.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Pidät hyvänä että armeijassa aletaaan syöttämään nuorille soijaa!! Ja pidät sitä egotekona?

Mistä tämä Soija tulee, miten sitä valmistetaan, pakataan ynm.? Miten se tänne Suomeen tulee?? Jenjne..?

Eikö olisi teillekin vihreille parempi jos Armeijassa oltaisiin alettu suosimaan Suomalaisia kasviksia/hedelmiä? JA Vaikka sitä perunaa? Joka ei ole lihatuote?

Tästä näkkee hyvin sen miten te vihreät ja monet muut Kasvissyöjät jne. Ette välitä muusta kuin siitä että LIHANSYÖNTI VÄHENEE! Vaikka tilalle tulisi pahempi luonnonkuormittaja tai epäterveeellisempi vaihtoehto nuorille ihmisille!!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tekisi mieli sanoa kvg, mutta avataan hiukan. Ihmisravinnoksi tuleva soija tulee pääosin EU-alueelta. Kaukaa rahdattava tuppaa olemaan sitä eläinrehua etelä-amerikasta jne.

Tuommoinen ihan peruskysymys, jonka voinee nopeasti päätellä on, että kumman veikkaat kuormittavan enemmän:
1) Syöt soijaa
2) Annat naudalle rehuksi soijaa ja sitten syöt naudan joku päivä. Vinkkinä se että hyötysuhde on kaukana sadasta prosentista.

Armeija ihan varmasti suosii kotimaisia kasviksia ja perunaa kuten tähänkin asti mahdollisuuksien mukaan mikäli budjetti kestää.

Soijalla yms korvataan siis proteiinin lähde. Jos tutustut sen perunan ravinto-arvoihin, niin huomannet varsin pian että siinä on proteiinia hyvin vähän. Joten se ei toimi proteiinin lähteenä.

Kun syöt sitä jauhelihakastiketta ja perunoita, niin soija korvaa jauhelihan - ei perunoita. Siihen on olemassa ravintosyyt, tarvitaan myös proteiinia. Tomaatissakaan sitä ei juuri ole, eikä kurkussa, eikä salaatissa... Vanhan lautasmallin tai nykyisen ravintokolmion kautta voi tutustua siihen, mitä siinä lautasella pitää olla.

Esität perstuntumalta epäilyksiä vailla mitään tuntemusta ravintoasiosta.

Kunhan jonkun härkäpavun tuotantomäärät nousevat ja hinta edelleen laskee, niin en usko etteikö PV mieluummin käytä kotimaista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sinäkin esiinnyt kuvassa koiran kanssa. Sehän ihan kaikinpuolin hirveä ympäristötuho. Kielletään, koska ilmastonmuutos.

Kyllä heiltä, jotka vaativat toisten ihmisten elämäntapojen muuttamista pakolla, pitää olla ilmastonmuutoksen suhteen täysin esimerkillisiä.

He ovat vielä vähemmistössäkin. Silti onnistutaan tekemään pakkopäätöksiä. Itse toki lennellään ympäri maailmaan ja huristellaan urheiluautoilla, keekoillaan vaatteilla jne...
Kysymys on siis vain siitä etujoukon etuoikeuksista, kuten ennenkin. Ei kommunisteilta mitään uutta.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #61

"Kyllä heiltä, jotka vaativat toisten ihmisten elämäntapojen muuttamista pakolla, pitää olla ilmastonmuutoksen suhteen täysin esimerkillisiä."

Ja alkoholilainsäädännöstä päättävien oltava täysin absolutisteja, tupakkaveroista päättävien savuttomia ja maaseudun asioista päättävät eivät ainakaan saa olla kepulaisia. Pääomaverotuksesta päättävien on oltava pienituloisia ja maahanmuuttopolitiikasta päättävät eivät saa olla rasisteja. Ja äänioikeuden sitten menettää jos ei ole vähintään Jeesus Nasaretilainen muita ihmisiä kohtaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mitä Vihreiden politiikkaa on?. Pää ja kädet ovat ristiriidassa keskenään!.

Joka päivä on uusi fiilis ja sitä ajetaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kirjoittaja ilmottaa aatteitaan esittelyssään.
Hän sanoo olevansa
Feministi
Vegaani
Maailmansyleilijä

Meillä pn paljon eroja. Itse kannatan ennemmin ihmisten välistä tasa-arvoa.

Mielestäni ihminen on hyvin perustellusti sekasyöjä. Mikään perehtymistä ja lopulta lisäravinteita vaativa ruokavalio ei ole hyväksi.

Pari kasvispäivää on ihan ok. Liikaahan eläintuotteita syödään. Mutta pakon sijaan, jos rahaa on, lisäisin vaihtoehtoja. Feministinä hän kannattaa pakkoja toisille ja etuoikeuksia toisille. Olemmehan me mahdollistaneet kaikenlaisten kasvisruokavalioiden noudattamisen verovaroin julkisissa palveluissa.

Pakottamisestahan tässä on kyse pohjimmiltaan.

Maailmansyleilijästä en edes tiedä mitä se pitää sisällään. Mun kädet ei kyllä siihen riitä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mitä useampia erilaisia ateriavaihtoehtoja koulun keittiössä joudutaan väsämään sen heikko tasoisemmaksi kouluruoka muuttuu, koska määrärahat kunnissa kouluruokailuun ovat kuitenkin rajalliset. Ihmisen hammaskalusto kertoo, että ihminen on luotu syömään sekaravintoa, lihaa, kalaa, kasviksia, vegaanien ja vegetaristien ruokavaliot ovat ihmisen fyysiselle kehitykselle haitallisia ja siksi varsinkin vegaanit joutuvat ottamaan purkista lisäravinteita, ja siksi tälläistä muoti-ilmiötä ei kovin järkevänä voi pitää.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Vanhemmilta jotka syöttää pienille lapsille pelkkiä kasviksia pitäis lapset ottaa pois.

Paljonko muuten kasvissyöjät piereskelee enemmän kuin lihansyöjät?

Petri Hämäläinen

Itkettää ja naurattaa se, että Vihreiden mielestä oikeasti vesistöjen leväkukinnot (ja Itämeren tila) johtuvat ilmastonmuutoksesta.

Vaikka vesistöjen vieressä on maataloutta fosfaattilannoittein ilman suoja-alueita, metsät ojitetaan ja lannoitetaan sekä teollisuuden ja kaupunkien jätevedet ylijuoksutetaan silloin tällöin puhdistamattomina vesistöihin.

Todella vakuuttavaa ilmasto- ja ympäristöosaamista.

Hyvä poijaat, keepin’ up the good work !

Toimituksen poiminnat