Irtisanomissuojan heikentämisestä

Hallituksen esitys irtisanomissuojan heikentämisestä on saanut ay-liikkeen sotajalalle, enkä ihmettele sitä lainkaan. Kiky-sopimukseen lähtiessä heille luvattiin, että loput kuluvan vaalikauden työmarkkinauudistukset valmisteltaisiin aina kolmikantaisesti – hallituksen voi katsoa rikkoneen tämän lupauksen.

 

Vaikka heikennyksen työllisyysvaikutukset on todettu olemattomiksi, liberaalista näkökulmasta sen kannattaminen kuitenkin houkuttaisi: vapailla markkinoilla toimivalla työnantajalla tulisi olla mahdollisuus tehdä myös typeryyksiä, kuten irtisanoa hyvä työntekijä sen paljonpuhutun "pärstäkertoimen" perusteella.

 

Yhtä lailla liberaalia on tietenkin työsuhteen ehtojen määräytyminen markkinaehtoisesti työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa. On ilmeistä, että ay-liike irtisanomissuojan säilyttämisestä taistelisi eikä siitä hevin luopuisi – oli lainsäädännön rooli mikä tahansa. Syrjintä on kielletty jo perustuslaissa, siitä ei tietenkään neuvotella.

 

En kuitenkaan voi kannattaa hallituksen esitystä nykytilanteessa, vaikka haluaisinkin pienentää valtion roolia työmarkkinoilla. Tämä johtuu ennen kaikkea riittämättömästä sosiaaliturvastamme, jota hallitus on aktiivimalleineen muuttanut rankaisevampaan suuntaan. Jos valtio haluaa helpottaa potkujen antamista, tulisi sen myös luopua karensseista kokonaan ja siirtyä vastikkeettoman, elämiseen riittävän perustulon malliin.

 

Lisäksi valtion tulisi ottaa kontolleen kaikki nykyään työnantajalle kuuluvat vanhemmuuden kustannukset sukupuolisyrjinnän lopettamiseksi työmarkkinoilla ja tehdä perhevapaauudistus. Työllistämisen kustannuksia kannattaisi myös helpottaa ensimmäisten palkattujen työntekijöiden kohdalla, jotta nykyistä useampi pienyrittäjä uskaltaisi ottaa laajentamisen riskin.

 

Irtisanomissuoja on osa kokonaisuutta, jolla valtio luo oikeudenmukaiset ja kannustavat työmarkkinat. Siihen ei tule kajota irrallaan muusta todellisuudesta.

VilleSavonlahti
Vihreät Lieto
Ehdolla kuntavaaleissa

Liedon vihreiden puheenjohtaja
Pokeriammattilainen
Feministi
Vegaani
Maailmansyleilijä
Erityisvanhempi
Kuntavaaliehdokas 2021

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu