Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Koulujen ja päiväkotien joulujuhlista uskonnottomia

  • Kuvakaappaus Yleltä.
    Kuvakaappaus Yleltä.

Yle julkaisi tänään jutun koulujen joulujuhlien uskonnollisuudesta. Itse olen sitä mieltä, että niistä tulisi tehdä täysin uskonnottomia, sillä katsomuksia tulisi kohdella yhdenvertaisesti. En myöskään pidä lasten jakamisesta eri ryhmiin vanhempien uskontosuhteen perusteella.

Vaikka lapsiamme ei ole kastettu, suhtaudumme puolisoni kanssa varsin neutraalisti koulujen uskonnollisuuteen, emmekä ole kieltäneet heidän osallistumistaan koulun ja päiväkodin perinteisiin juhlallisuuksiin. Tästä huolimatta ymmärrän hyvin uskonnottomia tai muun valtauskonnosta poikkeavan katsomuksen omaavia vanhempia, jotka eivät halua lapsiaan kristinuskolle altistaa.

Kouluissa ja päiväkodeissa pitäisikin pyrkiä katsomukselliseen esteettömyyteen, eli vanhempien ei tulisi joutua erikseen päättämään mihin ohjelmaan heidän lapsensa voi osallistua ja mihin ei. Kokonaan yhteinen ohjelma palvelee myös lapsen parasta, samalla tavoin kuin subjektiivinen, kokopäiväinen varhaiskasvatusoikeus vanhempien tilanteesta riippumatta.

Uskonnot kuuluvat toki yleissivistykseen ja kouluissa pitäisikin siirtyä kaikille yhteiseen katsomusaineeseen. Kyse ei ole mistään opetusneuvoksen kuvailemasta "uskontoallergiasta" vaan yhdenvertaisuuden periaatteen kunnioittamisesta modernin demokratian peruspilarina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (146 kommenttia)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Suomen uskonnottomien puheenjohtaja Kaisa Robbins on huolissaan siitä, että joulujuhlien lauluissa juhlistetaan Jeesuksen syntymää. Hänen mielestään pitäisi korostaa juhlien luonnetta kuusi- tai tonttujuhlana. Melkoista tonttuilua!

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tosiaan pelkkä tonttuilu taas olisi minulle ja lapsilleni agnostikkoina ahdistavaa. Joulun henkisen ytimen kastroiminen joulujuhlista ei olisi suomalaista kulttuuria ja sen henkistä puolta arvostavien mielestä mitään tasa-arvoa.

Osa suomalaisista ei tosiaan arvosta suomalaista kulttuuria, vaan väittävät jopa, ettei sellaista oikeastaan ole, kuten ei geneettistä suomalaisuuttakaan - tieteellisistä tutkimuksista piittaamatta. Jos eletään monikulttuurisessa Suomessa, niin eikö sitten saman logiikan mukaan pitäisi tasa-arvon nimissä luopua kaikista suomalaisista kulttuurielementeistä koulujen joulujuhlissa? Tehdään Suomesta juurettomien ihmisten maa, joilla ei ole mitään yhteistä.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Ei yhteisistä perinteistä tarvitse luopua kokonaan ja niitä voi myös muokata siten, että moninaisuus huomioidaan.

Tonttulakit, joulukuuset ja vastaavat ovat ainakin sellaisia, jotka käsittääkseni hyväksytään yleisesti.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #66

"moninaisuus huomioidaan" ..."jotka käsittääkseni hyväksytään yleisesti"
Minusta tuossa jäljempänä kumotaan se, mitä edellä sanotaan, vaaditaan siis monokulttuuria tai vähintäänkin sitä, ettei Jeesuksen syntymäpäivien moninaisuuteen mahdu Jeesusta.
Sikseen, kyllä niitä tonttuallergisiakin löytyy.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #73

Kukin voi juhlia Jeesuksen syntymäpäivää omalla ajallaan, jos niin tahtoo.

Löytyy toki tonttuallergisiakin - tiedän pari itsekin - mutta vielä en ole kuullut vaateita järjestää tonttuiluvapaata joulujuhlaa (joskaan en siitäkään kauheasti yllättyisi).

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #91

Tonttuvapaat keskustelupalstat olisivat myös poikaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #73

Mistäs tiedät, että Jeesus syntyi jouluna?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #94

En tiedäkään, mutta silloin kristityt tapaavat hänen synttäreitään juhlia. :)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Alun perin sana joulu on tarkoittanut keskitalven pakanallista juhlaa, ja sen kanssa samaa kantaa on jo aiemmin germaanisista kielistä tullut sana juhla."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Joulu#Historia

Henkinen ydin lienee pakanallisessa juhlassa, jota ei saatu kristillisessä perinteessä nujerrettua. Siksi sitä on vietetty kristillisenä juhlana ajankohtana, joka ei kristilliseen perinteeseen liity.

Seimi, Maria, Joosef ja enkelit ovat uskomuselementtejä, joilla juhlan kanssa on hyvin vähän tekemistä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #75

Käsittääkseni joulu on kristillisestä näkökulmasta heidän pääjuhlaan verrattuna lähinnä hauska kuriositeetti. Ironista, että vain jouluna kirkko onnistuu houkuttelemaan vähän enemmän väkeä Jumalaa palvomaan. Luulisi pääsiäisen vetävän kirkkosalit täyteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tunnustuksellinen uskonnonopetus ja uskonnon julistaminen joulujuhlissa kaikille siitä riippumatta ovatko he kristittyjä vai ei on tietysti karsittava pois, jos sellaista ylipäätään varsinaisesti on edes esiintynytkään.

Sen sijaan perinteistä voi pitää kiinni juhlan sisällön vuoksi. Joulunäytelmät paimenimeen ja seimineen ovat tällaista kaunista perinnettä ja myös jouluevankeljumin lukeminen. Ei niitä kukaan juhlassa ota saaranana tai tunnustuksellisena tuputtamisena. Ne vain kuuluvat tilanteeseen. Jopa tiernapojissa on uskonnollista ainesta (kuin myös rasismia), mutta molemmat näistä on syytä säilyttää sallittuina vanhan perinteen kyseessä ollessa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Samaa mieltä. Joulu, Jeesus ja kristinusko nyt vain sattuvat kuulumaan niin olennaisesti kulttuuriperintöömme, että kyllähän näistä joka tapauksessa on syytä olla jossain määrin tietoinen, jotta tätä perintöä jotenkin ymmärtäisi.

Älytöntä olisi teeskennellä tietämätöntä siitä, mikä joulun kirkollinen merkitys on.

Ottaako evankeliumin sitten kauniina satuna vai oman uskonelämän perustana, on jokaisen henkilökohtainen kysymys.

Tontut ja joulupukki ovat muuten vielä varmemmin satuolentoja kuin Jeesus.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

#3

Ehkä kannattaisi kuitenkin vielä vähän syventää sitä "Joulu"-tietämystä, etenkin Suomen osalta. Mistä mahtaa juhlan (suomalainen) nimi tulla ja mitä aikanaan juhlittiin? "Kaikkien" kristillisten juhlapäivien tai pikemminkin aikojen kohdalla vietettiin ennen kristinuskon saapumista muita juhlia, joita nyt pakanallisiksikin kutsutaan.

Sinänsä minua ei haittaa yhtään mitkään seimi-kuvaelmat. Tarinoita muiden joukossa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #56

Toki joulunajan juhlan juuret voivat olla pakanallisissa ajoissa. Onhan se fiksua piristää vuoden synkintä aikaa isolla juhlalla uskonnosta riippumatta. Se ei muuta sitä, että aika monta vuosisataa tuohon on liitetty kristillinen tarina ja merkitys.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Perinteitä saa toki arvostaa, mutta niiden itseisarvon kanssa kannattaa olla varovainen.

Eivät lapset kauniita tarinoita tietenkään tuputtamisena ota, mutta ei sekulaari julkinen taho voi kohdella yhden uskonnon kuvastoa kaikille sopivana ja arvottaa sitä ongelmattomaksi.

Tiernapoikien rasismi on sitten oma lukunsa, sitäkään en ilman muokkauksia enää esittäisi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Voi olla tietenkin, että murjaanien kuninkaan merkitys on muuttunut. En vain muista omasta lapsuudestani ajatelleeni tiernapoikaesityksen murjaanien kuningasta minkäänlaisena neekereitä halventavana henkilönä.

Ehkä se sitten johtui vain siitä, että samaan aikaan musta gaselli Wilma Rudolph voitti Rooman kisoissa sekä 100 että 200 m, Cassius Clay tanssi nuoratussa neliössä ja Louis Amstrong, Dizzy Gillespie ja Ella Fitzgerald olivat oman alansa todellisia taitureita.

Sillon murjaanien kuningaskin oli vain kerronnallinen hahmo, joka esitti sitä, että joku, joka näyttää mustalta, voi olla sydämeltään inhimillisempi kuin rajatonta valtaa käyttävä tyranni. Joten esittäisin sen alkuperäisessä muodossaan ja antaisin lasten itsensä tehdä johtopäätökset. Draama kuin draama. Tulkinta tapahtuu katsojan sisällä.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Mitä rasismia tiernapojissa on? Ei tämä perinne ole ollut vuosisatoihin rasistinen, ennen kuin maahan saapuneet siitä rasismia tekivät. Miksi et vastusta ramadania eli kuukauden yösyömistä. Et ilmeisesti ole koskaan joutunut kuuntelemaan keskellä yötä päivän syömättä ja juomatta olevien yöllistä mässäilyä. Entäpä koulujen ja päiväkotien halal ruuat, joita joutuvat syömään myös ei-muslimit, jos joukossa on yksikin muslimi. Ja mitäpä sanot siihen, kun joissakin kouluissa, joissa muslimeja alkaa olla enemmistö, kristityille tytöille ehdotetaan, että käyttäisivät huiveja, saadakseen olla rauhassa. Sinun käsityksesi rasismista on hyvin rajoittunut.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#6: ”ei sekulaari julkinen taho voi kohdella yhden uskonnon kuvastoa kaikille sopivana ja arvottaa sitä ongelmattomaksi.”

-> Jos et vielä ole huomannut, niin myös Suomen siniristilipussa on nähtävissä vain yhden uskonnon kuvastoa. Julkinen taho on kuitenkin katsonut tämän sopivaksi ja arvottanut sen ongelmattomaksi. On erikseen jopa liputuspäiviä. Miten ajattelit ratkaista tämän ongelman?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #38

Olen toki huomannut!

Siniristilippua ei tietääkseni juuri kukaan kyseenalaista, mutta olen valmis käymään senkin keskustelun, jos ihmiset alkavat sen epätasa-arvoiseksi kokea. Tällä hetkellä en näe tarvetta.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #60

Kuinkahan sinä sitä keskustelua käyt, kun suomalainen muslimimaratoonari sanoo, ettei voi edustaa maata, jonka symbolina on kristinuskoon viittaava sininen risti.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #67

Kunnioittaisin hänen näkemystään, mutten usko sen yleistyvän siinä määrin että lippua täytyisi alkaa muuttamaan.

Vaikka monet uskonnolliset elementit julkisessa tilassa koetaan ongelmallisina, lippu ei ole ollut sellainen - ainakaan toistaiseksi.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #70

Eihän tästä ole kuin kotvan aikaa, kun täällä julisti muslimi höyrypää, että eduskuntatalon katolla tulevat liehumaan islamin vihreät liput. Jollen nyt aivan väärin muista tämä herra oli poliisin erityisessä suojeluksessa, eikä hänen saarnapaikkaansa julkistettu kuin hänen opetuslapsilleen. Eiköhän se ole ristilipun loppu, jos Suomesta joskus tulee muslimienemmistöinen valtio.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #70
Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #70

Miksi kunnioitat, eihän hänkään kunnioita sinun näkemystäsi. Onko rintamalla taistelevien kunnioitettava vihollisten näkemystä, siten että itse tarjoudutaan teuraaksi?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Joulu on uskonnollinen juhla, jota Suomessa on juhlittu lähes tuhat vuotta, eli kaummein kuin islam uskontona on ollut olemassa. Jos joulusta otetaan kaikki uskontoon liittyvä pois, niin koko joulun voi pyyhkiä pois kalenterista.

Suvivirttä voi vielä laulaa kevätjuhlassa, - mutta kuinka kaun?

Ville, mitä mieltä olet muslimien iittyvistä naamioitumiseta ja mustista kaavuista? - tai kokovartalon peittävästä (ja likaisesta) uimapuvusta? jne.. jne.
Tai onko muslimityöntekikät täysin työkykyisiä paaston aikana?
Miten selität nämä lapsillesi?

Luulisin, että yhteiskunnassa on tilaa kaikille uskonnoille. Jos jotakuta ei miellytä joulun juhliminen, niin kukaan ei pakota siihen osallistumaan.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #59

Mielelläni kerron näistä asioista lapsilleni ja toivon, että niistä puhutaan myös uuden, kaikille yhteisen katsomusaineen tunneilla.

Tietääkseni muslimit eivät kuitenkaan vaadi muita osallistumaan tunnustuksellisiin juhliinsa, joten en näe yhtymäkohtaa puheenaiheeseen.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #90

Vihreitä ei vaivaa mustaan kaapuun ja namioon pukeutnuet ihmiset, mutta eivät voi sietää, jos joulujuhlassa lauletaan jouluvirsiä.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #105

Toivottavasti opit vielä ymmärtämään henkilökohtaisen ja yhteisen eron.

Se, miten itse suhtaudun kasvot peittävän pukeutumisen ilmiöön, onkin sitten kokonaan uuden blogimerkinnän paikka. Lähtökohtaisesti sen hyväksyn, jos pukeutuja niin vapaaehtoisesti tekee.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #117

Jos kasvot peittämä pukeutuminen kielletään niin siitä seuraa tätä: https://www.snopes.com/tachyon/images/holidays/chr...

Kyllä minä ymmärrän, että sitä rajoitetaan, että ei naamalla ole mitään kun on auton ratissa tai vaikka jos jotenkin maksuvälineiden kanssa ollaan niin että pitäisi olla helppo tunnistautuminen.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #117

Hyväksyt huntupäät, mutta et voi sietää jouluun liittuviä perinteitä.
Vihreää logikkaa?

Minua mustat naamiot pelottavat ja siirryn heti kauemmaksi, kun näen niitä julkisilla paikoilla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #129

"Hyväksyt huntupäät, mutta et voi sietää jouluun liittuviä perinteitä.
Vihreää logikkaa?"

Suomalaiseen tapaan kuuluu vapaa pukeutuminen. Jouluperinteitä voi jokainen viettää kuten haluaa. Olennaista on se, että tuputetaanko lapsille jotain kulttia oppilaitoksessa. Joulunäytelmissäkään tuskin on ongelmaa jos ei ole pakko osallistua, ja voihan sitä järjestää erilaisia. Esittää vaikka shakespearea.

Hartausjutut ei sitten kyllä sovi kouluun.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #130

Tietääkseni naamiointi ts. kasvojen peittäminen julkisella paikalla on lailla kielltty.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #90

”Tietääkseni muslimit eivät kuitenkaan vaadi muita osallistumaan tunnustuksellisiin juhliinsa.”
Eivät vaadi? Kirjastoissa on ramadanin aikana ryhdytty järjestämään heille rukoustiloja. Rukouksen aikana vaaditaan hiljaisuutta, mutta väliajoilla metelöidään täysin piittaamatta muista ihmisistä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #59

"Joulu on uskonnollinen juhla, jota Suomessa on juhlittu lähes tuhat vuotta"

Pidempään. Eiköhän se Suomen alueelle tullut viimeistään viikinkien idän tien mukana 700- tai 800-luvulla. En nyt tiedä mitä uskonnollisuutta se syöminen, saunominen ja oluen juominen nyt tarvitsee? Ja mikä uskonto nyt ollutkaan missäkin talossa. Ukkoa varmaan muisteltu silloinkin.

"eli kaummein kuin islam uskontona on ollut olemassa"

Islam on 600-luvulta. Keskitalvea on kyllä juhlittu maailmassa pidempään mutta sinulla näkyy olevan vuodet pahasti sekaisin.

"Ville, mitä mieltä olet muslimien iittyvistä naamioitumiseta ja mustista kaavuista?"

Onhan joulupukillakin parta.

"Luulisin, että yhteiskunnassa on tilaa kaikille uskonnoille."

Niin on. Perinteisin uskonto jouluun liittyen olisi skandinaavinen usko, että muistakaa ryypätä ja kunnioittaa Thoria ja Odinia.

https://historianet.fi/sivilisaatiot/viikingit/vii...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #95

En tiedä tarkkaan kuinka kauan joulua on juhlittu Suomenmaassa, enkä väittänyt sen aina liittyneen kristinuskoon.

Minun puolesta voit hyvin ryypätä Thorin ja Odinin kunniaksi, kunhan et tee sitä julkisilla paikolla etkä käytä kasvoja peittävää haarniskaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #131

"Minun puolesta voit hyvin ryypätä Thorin ja Odinin kunniaksi, kunhan et tee sitä julkisilla paikolla etkä käytä kasvoja peittävää haarniskaa."

Ei sitä haarniskaa mikään laki kiellä. Oluttakin itseasiassa voi juoda jos ei ole montaa annosta mukana ja tekee sen vaikka puistossa (ei leikki puistossa). Miekan kanssa ei kuitenkaan voi heilua.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #132

Huntu ja harniska peittävät kasvot. Henkilöt tunnistetaan kasvoista.

Terroristit ja rikolliset eivät nykyaikana heilu miekkojen kanssa, mutta pyssyjä ja pommeja voi kätevästi peittää mustan kaavun kätköihin. Ja kun naama on peitossa niin kiinijäämisen riski on pienempi.

Tunnen oloni turvallisemmaksi luterilaisten seurassa kuin muslemien seurassa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #133

"Huntu ja harniska peittävät kasvot. Henkilöt tunnistetaan kasvoista."

Mitä sitten?

Kyllä kasvot saa peittää. Suomessa on niin myös tehty talvisaikaan tuhansia vuosia.

Se vaan, että pankkiin ei ole silloin asiaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minun mukulani, niin'ikään kastamaton pakana, käy koulussa uskontotunneilla vaikka kumpikaan vanhemmista ei kuulu kirkkoon. Kolmannen luokan ensimmäisen uskontotunnin aikana vihkoon kirjoitettiin lause joka meni suurinpiirtein näin: "Jokaisella on uskonnonvapaus ja kaikki saavat uskoa tai olla uskomatta mihin haluaa."
Minusta se oli hieno aloitus.

Huomenna hän menee joulukirkkoon muun koulun kanssa. Muistan omasta lapsuudestani, miten niin joulu- kuin kevätkirkoissakin oli hieno tunnelma ja ne loivat toistuessaan vuodenkiertoon monenlaisia merkityksiä joista mikään ei ollut kohdallani uskonnollinen. En eväisi näitä kokemuksia lapseltani.

Kenenkään ei tietenkään tarvitse päästää lastaan kirkkoon jos ei halua mutta vaatimukset siitä että toisten ei pidä osallistua ovat itsekkäitä.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Miksi sinne joulukirkkoon täytyy koulun kanssa mennä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #76

Öööh?

Eihän sinne täydy mennä. Sinne saa mennä jos haluaa, tai lapsen tapauksessa jos vanhemmat haluavat.

Miksi sinne ei saisi koulun kanssa mennä?

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #79

Juurihan minä tuossa blogissa argumentoin miksi lasten jakaminen ryhmiin on ongelmallista ja katsomusten yhdenvertainen kohtelu tärkeää.

Edelleen kysyn: miksi joulukirkkoon täytyy päästä koulun mukana? Mikseivät vanhemmat voi viedä lapsiaan omalla ajallaan?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #89

Ei sinne kirkkoon täydy päästä koulun mukana, koska ei ole pakko mennä. Joulukirkkoon meneminen on tapa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #89

Niinhän sinä argumentoit, en vain oikein osta argumenttejasi.

Vapaaehtoinen osallistuminen joulukirkkoon ei tietenkään riko lasten yhdenvertaisuutta millään tavoin. Jokaisella lapsella (ai vanhemillaan) on yhdenvertainen oikeus päättää osallistumisesta.

Sinun logiikkaasi seuraten muslimilapsilta pitäisi kieltää rukoileminen koulupäivän aikana tai Ramadanin aikainen paasto koska se jakaa oppilaita eri ryhmiin ja rikkoo yhdenvertaisuutta.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #111

Sinusta koulu siis kohtelee katsomuksia yhdenvertaisesti järjestämällä retken joulukirkkoon? Ei vapaaehtoisuus tee siitä yhtään vähemmän puolueellista, siedettävämpää vain. Itse en ole omia lapsiani halunnut eristää muusta ryhmästä näiden menojen ajaksi, joten en ole heidän osallistumistaan kieltänyt.

Vertauksesi on huono, rukoilussa tai paastossa puhutaan henkilökohtaisen uskon harjoittamisesta, johon ei tarvitse osallistaa muita. Toki olen myös sitä mieltä, ettei vanhempien pitäisi näitä lapsiltaan edellyttää ennen täysi-ikäisyyttä, mutta sellaiseen maailmaan on pitkä matka.

Vakaumuksia ja niiden kunnioittamista julkisessa tilassa en missään nimessä karsasta, kunhan kohtelu on tasapuolista ja julkisen toimijan osalta neutraalia.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #76

Ei tarvii mennä ellei halua. Piste.

PS. Paitsi jos sattuu asumaan muslimimaassa, niin siellä pääsee hengestään, ellei osallistu rukouksiin. Mitäh??

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kouluista uskontotunnit pois kokonaan ja uskonnon opettajat johonkin tärkeämpään hommaan. Uskontoa voi jokainen harrastaa kotonaan...

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Yhteinen katsomusaine sopii kulttuurisen yleissivistyksen tarjoamiseen, kuten blogissa jo totesinkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joulujuhlien viettäminen ei liity uskonnon opetukseen ja kannanottoihin siitä asiasta.

Vihreälle bloggaajalle peräänkuuluttaisin suvaitsevuutta erilaisia uskontoja kohtaan. Esimerkiksi kristinuskon perinteitä kohtaan.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Tottakai liittyy! Katsomusaineen tunneilla voidaan puhua niistäkin.

Hyvänen aika - juuri tuosta erilaisten katsomusten huomioimisestahan tässä on kyse. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että ihmiset viettävät kristillistä joulua, vaan koen julkisen tahon suhteen uskontoon ongelmallisena.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Henkilökohtaisesti uskon sen olevan tärkeää, että uskonnoista opetetaan koulussa - nin peruskoulussa kuin sen jälkeenkiin. Sen ei kuitenkaan koskaan pitäisi olla tunnustuksellista.

Näin ollen pidän tärkeänä, että koulussa olisi uskontotiede-niminen aine, johon kaikki osallistuisivat.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Juuri tähän uusi katsomusaine soveltuisi!

Petri Hämäläinen

Mites olisi kommunismi ja/tai feminismi? Tai fasismi?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #82

Poliittisista ideologioista tulee kyllä historiantunneilla tietoa. Tosin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natsilippujen heiluttelu itsenäisyyspäivänä oli merkki siitä että moni poika on nuorena nukkunut ainakin historiantunneilla.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #110

Odotan intohimolla sitä päivää kun rasismiin ja ihmisvihaan perustuva feminismi saadaan vain historiankirjoihin. Häpeäpilkuksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #121

Olipa nolo kommentti, varsinainen häpeäpilkku tässä kommenttiketjussa. Feminismi ei perustu rasismiin eikä ihmisvihaan. Luepa Minna Canthisi paremmin.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #126

Feminismi perustuu naissukupuolen ylemmyyteen ja miesvihaan aivan samalla tavalla kuin natsismi saksalaisten ylivaltaan ja juutalaisvihaan sekä kommunismi työnväestön puhtauteen ja kapitalistivihaan.

Ideologia ja metodit ovat yhteneviä.

Ja Minna Canth on yhtä kaukana nykyfeminismistä kuin Jungin filosofia kommunismin realismista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #127

Jungilla ei ole koskaan ollut kommunismin kanssa mitään tekemistä, vaan psykoanalyysin. Mutta sinä taidat elää sellaisissa sfääreissä mihin tosiasioilla ei ole asiaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #127

Ajallisesti Minna Canth on toki kaukana nykyfeminismistä, mitä sillä sitten tarkoitetaankin. Oma perehtyneisyyteni nykyfeminismiin jäi jonnekin 1980-1990-luvuille, silloin tuli luettua jonkin verran Julia Kristevaa, Luce Irigarayta ja Helene Cixousia. En ole sittemmin joutanut oikein päivittämään tietojani feminismistä. Olen tosin ollut kovin innostunut Antti Nylénin esseistä. Ajattelussaan hän tulee lähelle ekofeministejä, jotka ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että naisen ruumiista ja luonnosta kirjoitetaan mediassa samalla tavalla. Se mikä edustaa naista ja luontoa, on mediassa tunteilua, kun taas se mikä edustaa miestä ja yhteiskuntaa, on miehekästä ja järkevää. Feministien kehittelemä maternaalinen epistemologia korostaa suojelemisen ja kaiken saatavilla olevan, elämälle tarpeellisen ylläpitämistä. Se kantaa mukanaan nöyryyden etiikkaa, ja harjoittaa kysymään: mitä sinä tunnet ja koet?

Luulenpa että jos Canth eläisi tänään, hän puhuisi aktiivisesti homojen kirkkohäiden, translain uudistamisen ja #metoon puolesta. Ja sedät jaksais mölytä: viekää se Siperiaan! Mokoma suvakkihuora, miksei se voi olla jo hiljaa?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #110

Natsilippuja ei saa heilutella, muttta punaista sirppi-vasaralippua saa.
Joku on nukkunut historiantunnilla??

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #134

Heiluteltiinko siellä sellaisiakin?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Muistaakseni Yle on jo vuosia uutisoinut tästä aiheesta sopivasti juuri ennen joulua. Tämän aamun uutisoinnista särähti korvaani hätkähdyttävä tieto, "joka vuosi neljä - viisi ihmistä tekee kantelun koulujen joulujuhlien uskonnollisuudesta". Siis, 4 - 5 kantelua ja näidenkö takia joulujuhlien sisältö pitää uudistaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Näitä samoja propagandapläjäyksiä toistellaan vakiintuneen tavan mukaan aina Joulun alla ja koulujen kevätjuhlien alla. Oletettavasto toistelijatkin ovat pääsääntöisesti samoja.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Jumalankielteisyys ja pahoinvointi kulkevat kasikadessa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Jumalamyönteisyys ja siitä johtuva pahoinvointi, sota rasismi ja köyhyys näyttäisivät olevan enemmänkin islamilaisen maailman ongelma.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll
Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Miksi sitten Joulua edes vietettäis. Se on pelkästään uskontoon perustuva juhla.
Ne jotka sitä ei sidä jättäkööt viettämättä, sitten vaan tavallisia koulupäiviä tilalle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin jotkut kuvittelevat. Kristinusko tosiasiassa vain kaappasi tuon juhlan itselleen, vahvistaakseen hyväksyntäänsä kansan parissa. Vaikkapa Wikipedia valistaa meitä seuraavasti.

Joulun ajankohta on muinaisen roomalaisen kalenterin talvipäivänseisauksen päivämäärä.[2] Suomen kielen sanat joulu ja juhla ovat ruotsalaisia tai skandinaavisia lainasanoja.[5] Sana joulu tulee alun perin ennen kristinuskoa vietetyn talvipäivänseisauksen juhlan muinaisgermaanisesta nimestä.[6] Joulussa ovat yhdistyneet kristillinen juhla, muinainen roomalainen saturnalia-juhla sekä Euroopan pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalven juhla (yule), Suomessa vanha vuodenvaihteenjuhla kekri[7].

Hauskintahan tässä on, ettei ole mitään syytä uskoa Jeesuksen syntyneen 25. joulukuuta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Päivää 25. joulukuuta vietettiin Jeesuksen syntymäpäivänä ensimmäisiä kertoja 300-luvun tienoilla ja viralliseksi se tuli 300-luvun puolivälin jälkeen.

Myöskään 25. joulukuuta ei ole kovin todennäköinen ajankohta Jeesuksen syntymälle. Söderlund mainitsee yhtenä epäkohtana muun muassa kylmän vuodenajan, joka ei sovi yhteen sen kertomuksen kanssa, että paimenet olisivat olleet ulkona." https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/12/23/joulun-pi...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #85

Tarkoittaa lähinnä sitä, että keskitalven ryyppyjuhla ollut 300-luvullakin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#20

>Miksi sitten Joulua edes vietettäis.

ooo

Kysytäänkö lapsilta

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kuinka monelle on jäänyt traumoja lapsuuden jouluseimi esityksistä?

Minä voi aloittaa...ei jäänyt.
Kerran olin jopa esityksessä paimenena ja muistan sen vieläkin.
Oli vielä kilpailua ketkä pääsee osallistumaan.

Eiköhän tämäkin ole ongelma enemmänkin ahdasmielinsille vanhemmille, kuin itse juhlakaluille... eli lapsille.

Lapsista tuskin monikaan jaksaa vängätä esityksen todenperäisyydestä, koska tajuavat ettei sillä ole edes merkitystä.

Ei kaikkia perinteitä tarvitse nykyisin lopettaa pelkästä lopettamisen ilosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkin esiinnyin paimenena sauva kädessä ja aamutakki päällä kansakoulun ensimmäisellä luokalla joulujuhlassa. Sain kunnian olla vieläpä pomona niille muille paimenille kyseisessä näytelmässä. Isosiskoni puolestaan esiintyi toisessa joulunäytelmässä enkelinä. Onko enkelikin kyseenalainen hahmo näinä aikoina?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Minäkin esiinnyin paimenena sauva kädessä"

Ketkä poloiset joutuivat olemaan lampaina?

Itse muistan hämmentyneeni jonkin verran siitä kun Joosefin piti olla harmaapartainen vanha ukko.

"Onko enkelikin kyseenalainen hahmo näinä aikoina?"

Raamattu kuvaa Gabrielin miehen muotoiseksi olennoksi: https://images.uncyc.org/commons/e/ea/Angel_man.JPG

En nyt tiedä sitten onko kyseenalainen.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Olin vuonna 1955 Malmin kansakoulussa tiernapoikaesityksen Mänkkinä. Murjaanien kuningas oli vierustoverini romanipoika Valter, jolla oli loistava lauluääni. Nykyisin kai tuollaisesta roolijaosta joutuisi raastupaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En usko että joutuisi raastupaan. Hyvä lauluääni ei ole lain tarkoittama syrjintäperuste, vaan henkilön lahja. On sitten pedagoginen kysymys, pitäisikö lahjattomienkin saada laulaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #26

"Ääni on kuin Virran Olalla, ei niin kaunis mutta niin kantava..."

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #26

Nyt Stenbäck kompastuu omaan nokkeluuteensa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #64

Voi hyvin olla, eikä olisi ensimmäinen kerta. Jätit kuitenkin jostain syystä kertomatta miten kompastuin. Mitä me voimme siitä päätellä?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #74

Se nokkeluus sisältyy siihen kommenttisi viimeiseen virkkeeseen, jollei ei, niin silloinhan minäkin olen ollut liian nokkela. Ei laulun opettaminen laulutaidottomalle ole pedagoginen ongelma, opetetaanhan lukutaidottomiakin lukemaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #101

Nyt ei ollut kyse opettamisesta, vaan siitä kuka esiintyy joulujuhlassa yleisölle ja millä perustein esiintyjä valikoituu.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #104

”On sitten pedagoginen kysymys, pitäisikö lahjattomienkin saada laulaa.” Ei se ole pedagoginen kysymys, vaan jonkinasteinen moraalifilosofinen kysymys. Jos se käsitellään valintakysymyksenä, niin silloin käsitellään kysymystä onko rampin edessä enemmän kärsimystä kuin laulajan kärsimyksessä hylätyksi tulemisessa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#17: Raastupaan joutumista ei nykyään kannata pelätä. Se johtuu ensinnäkin siitä, ettei raastuvanoikeuksia ole ollut enää olemassakaan vuosikymmeniin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saksassa kohistaan kotouttamisministeri Annette Widmann-Mauzin joulukorteista, joissa ei mainita joulua ollenkaan. Pöyristyminen oli niin suurta, että Widmann-Mauz joutui lähettämään erilliset jouluntoivotukset Twitterissä.

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Huomionarvoista ja kuvaavaa tuohon liittyen on seuraava:

"Komisch! Zu Ramadan konnte die CDU-Politikerin allen „Musliminnen und Muslimen in Deutschland“ auch eine „gesegnete und besinnliche Fastenzeit“ auf Twitter wünschen. Zu Chanukka twitterte sie: „Chanukka Sameach! Ich wünsche allen Jüdinnen und Juden ein frohes und gesegnetes Chanukka.“

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Toivotukset joissa oli juhla mainittu oli suunnattu nimetyille uskontokunnille, kun taas neutraali muotoilu oli suunnattu kaikille. Koomista tuo olisi, jos toivotukset olisi nyt suunnattu vain kristityille, mainitsematta Joulua.

Sitä en tiedä, miksi hyvää Joulua, Hannukkaa tai Ramadania ei voisi toivottaa kaikille, vaikka en tuosta tapauksesta komiikkaa löydäkään. Lienee saksalaista huumorintajua...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #30

Ilmeisesti logiikka tuohon taivasteluun on ollut se, että muiden uskontokuntien jäsenille on toivotettu heidän oman juhlansa nimellä, mutta kristityille ei ennen niitä twittereitä katsottu moinen tarpeelliseksi, vaan he tyytykööt yleiseen kaikille suunnattuun toivotukseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #36

Saattaa olla, mutta logiikkaahan siinä ei ole, jos rinnastetaan uskontokunnille kohdennetut twiitit ja sidosryhmille vastaanottajan uskonnosta riippumatta kohdennettu kortti. Kuulostaa kovasti tarkoitushakuiselta sota joulua vastaan -pöyristymiseltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #41

On totta, että tässä asiassa on viime vuosina enemmän herkkähipiäisyyttä niin puoleen kuin toiseenkin, jos verrataan tilannetta muutaman kymmenen vuoden takaiseen. Silloin tuohon tuskin olisi kiinnitetty huomiota.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #42

Maailma muuttuu. Ei siitä ole pitkää aikaa kun Suomessa 9/10 olivat kristittyjä, tai ainakin kuuluivat kristittyyn seurakuntaan. Nyt kun heitä on enää 2/3, asiat näyttävät toisenlaisilta.

Itse olen toki sitä mieltä, että ministeri voi toivottaa hyvää joulua ja presidentti jumalan siunausta, niin sopivaksi nähdessään. Ei tuosta pitäisi kenelläkään mennä hernettä nenään, suuntaan tai toiseen. Koulun osaltahan rajanvedon vaikeus liittyy lähinnä tunnustuksellisuuden tai uskonnon harjoittamisen määritelmään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #45

"Nyt kun heitä on enää 2/3, asiat näyttävät toisenlaisilta."

Taitaa olla 1/3 kristittyjä, toinen 1/3 kuuluu kirkkoon eri syistä (kannatus, perinne, tapa) ja 1/3 ei senkään vertaa.

"Itse olen toki sitä mieltä, että ministeri voi toivottaa hyvää joulua ja presidentti jumalan siunausta, niin sopivaksi nähdessään."

Samaa mieltä.

"Koulun osaltahan rajanvedon vaikeus liittyy lähinnä tunnustuksellisuuden tai uskonnon harjoittamisen määritelmään."

En oikeastaan tiedä miten joku Jeesus-näytelmä tähän sopii. Suvivirsi on ihan ok, että siinä ei ole mitään pahaa mutta juutalaiset voivat Jeesus-näytelmästä pahastua.

Kai sitä pitäisi olla useita keskitalven teemoja mitä vähän vuorottelee.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Islamiin sopeuttamisesta tässä on Suomessakin kysymys.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Itsekin tänään laitoin "lapsemme eivät osallistu joulukirkkoon"-viestin menemään. Annoin kuitenkin suostumuksen Auringon ja Kuun palvontaan.

Päiväkodit pitäisi ylipäätään saada vapaiksi alueiksi uskonnolliselta, poliittiselta ja kaupalliselta markkinoinnilta. Nyt on esimerkiksi MacDonald's-pelle vieraillut päiväkodeissa.

Kirkkoon meneminen on päiväkodeissa oletus, josta vanhempien täytyy erikseen kieltäytyä, jos edes huomaavat ilmoituksen päiväkodin seinällä, sen sijaan että täytyisi antaa suostumus.

Vaikka varsinaisesta kirkossa käynnistä voi kieltäytyä, siitä huolimatta päiväkodeissa kuitenkin järjestetään uskonnollisia tilaisuuksia. Tänäänkin seinällä oli ilmoitus "joulukuvaelmasta", joka tarkoittanee Jeesusta, seimeä ja muuta sellaista ja epäilemättä niihin liittyvän sadun kertomista. Erityisesti seurakuntien järjestämissä tilaisuuksissa saattaa olla myös virsi tai rukous, sillä verukkeella, että "Yksi virsi ei tee tilaisuudesta uskonnollista." Miten olisi, että vappuisin järjestettäisiin "punalippukuvaelma" ja marssien laulettaisiin yksi työväenlaulu? Sehän ei tekisi tilaisuudesta poliittista?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Eikä tarvitse mennä edes noin kauas. Kristinuskon tilalle kun vaihtaa jonkun toisen uskonnon tekstit tai laulut, alkaa välittömästi älämölö siltä samalta suunnalta, jonka mielestä virsien laulaminen tai kristityn jumalan rukoilemisessa ei ole mitään uskonnollista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Siitä vain esittämään lokakuun vallankumouksesta kuvaelmaa. Jos oikein halutaan tunnelmaa rakentaa, niin internationaalin kajauttaminen koko yleisön voimin voi olla vaikuttavaa.

Tärkeää lienee lasten kyseessä ollessa kuitenkin tähdentää, että joulun kuvaelma on fiktiivinen draama ja vapun kuvaelma historiallinen tragedia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse agnostikkona tahi ignostikkona olen jo sitä mieltä, että joulun osalta vaatimukset uskonnon erottamisesta kokonaan juhlasta menevät liian pitkälle. Lienee nyt kuitenkin selvää, mikä on juhlan alkuperäinen lähde ja perinne. Sen vuoksi perinnettä ja alkuperäistä tarkoitusta ei pidä kokonaan häivyttää kunhan tunnustuksellisuus ja pakottaminen pidetään poissa eri lailla uskovilta.

Ollaan tultu pitkä matka siitä, kun esimerkiksi omalle luokalleni ala-asteella 70-luvulla opettaja totesi tulevan jälki-istuntoa ellei joulukirkossa laula virsiä.

Joulukirkkoon osallistuminen osana koulun joulujuhlaa on tietääkseni jo vapaa-ehtoista eikä siihen pakoteta. Ajankohtansa puolesta se voidaan järjestää s.e. vaikkapa ensimmäisenä ohjelmassa voi tulla myöhemmin tai puuhata jotain muuta sillä aikaa.

Mitä tulee erilaisiin joulunäytelmiin ja perinteisiin esityksiin varsinaisessa joulujuhlassa, niin ei liene vaikeaa vanhemmille kertoa lapsilleen kuinka ne kuuluvat perinteisiin ja juhlan alkuperäiseen syyhyn. Niihin voi sitten suhtautua esityksinä ja näytelminä yms ilman suurempaa tuskaa. Rukoilut ja veisaamiset hoitunevat siellä kirkossa eikä niitä tarvitse tehdä enää itse joulujuhlassa.

Joulu on jo riittävän kaupallistunut ja jotenkin tuntuu, että sen erottaminen täysin alkuperäisestä vain jonkinlaiseksi tonttu- ja lahjajuhlaksi olisi jo liikaa - ainakin minulle.

Lisää malttia ja suvaitsevuutta - kaikkea ei tarvitse aina poistaa ja tehdä neutraaliksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Saa sitä kai itse valita uskontonsa.

Ripustan kaulaani Thorin vasaran ja juon olutta, katson ja katson pyhinä viikingit sarjaa missä lahdataan kristittyjä.

Minua ei amerikkalainen joulu kiinnosta missä joulupukilla on punainen nuttu, juo Coca-colaa ja on diskovalot rekassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sen verran annan periksi Jeesukselle, että tarjolla on myös hänen mielijuomaansa viiniä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Joulu on pakanoitten juhla. Ei mitään tekemistä kristinuskon kanssa.

Matti Simonaho

"Joulu", "Talvipäivän seisaus" ja "Uusi vuosi" on luonnontieteellisin perustein sama asia.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mielipit...

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Jouluna juhlitaan Kristuksen syntymää. (Christmas celebrates the birth of Christ). An event signally the arrival of Christianity and a moral and spiritual framework that underpins and nurtures our institutions and way of life.

It's no accident that communist and fascist states where Christianity was banned never achieved comparable works of music and art.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Osaatko sanoa miksi sitä ei juhlita Kristuksen syntymäpäivänä? Luulisi kirkon ja valtion eron myötä luovutun keisari Aurelianuksen päähänpistosta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Esimerkiksi Aleksis Kiven -päivää vietetään vuosittain. Huomioitaneen kouluissakin? Miten Jeesuksen syntymäpäivää pitäisi blogistin mielestä viettää kouluissa? Ilman Jeesustako?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvä että herra Stenvall muistetaan. Onhan hän sentään paljon merkittävämpi historiallinen henkilö, kuin joku juutalainen rabbi Lähi-idästä, joka ei tiettävästi kirjoittanut koskaan riviäkään. Se, että jälkimmäistä jotkut palvovat jumalanaan, ei muuta asiaa mitenkään.

Jos Jeesuksen syntymäpäivää pitää koulussa viettää, lienee syys-lolakuu oikea ajankohta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se nyt on selvää jo Raamttuunkin perustuen, ettei Jeesus syntyyt joulukuun lopulla: "Sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa".

Niillä seuduin lämpötilat ovat pääsääntöiset 0 - 5 astetta yöaikaan eivätkä paimenet silloin yöllä oleskelleet laumansa kanssa kedolla.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Oliko hän edes rabbi – oliko tuohon aikaan rabbeja – pikemminkin hän oli kylähullu, joka sekoili jenginsä kanssa. Jos hän pystyi palauttamaan näön sokealle, miksei hän poistanut sokeutta kokonaan ihmiskunnan vitsauksista. Jos hän pystyi herättämään ihmisen kuolleista, miksi hän saman tien palauttanut ihmiskuntaa paratiisiin, ja potkinut sieltä ulos kaiken pahan alkua, eli puhuvaa käärmettä. Omituista muuten on ettei se ollut sika, joka on juutalaisillekin saastainen eläin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Miten Jeesuksen syntymäpäivää pitäisi blogistin mielestä viettää kouluissa?»

Kristityt usein sanovat, että tiede selittää miten, kun taas uskonto kertoo miksi.

Kysynkin siksi, miksi Jeesuksen syntymäpäivää pitäisi viettää kouluissa? Siis jostain muusta syystä kuin että niin tehtiin viime vuonnakin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aleksis Kivi on merkittävästi vaikuttanut nykään vallitsevaan suomalaiseen kulttuuriin. Siksi hänen merkkipäivänsä vietto on perusteltua. Jätän jatkopäätelmän tekemisen kommentoija Grönroosille.

Risto Salonen Vastaus kommenttiin #72

Aleksis oli kyllä merkittävä henkilö, mutta väitän, että Jeesus on vaikuttanut niin Suomen kuin koko läntisen maailman kehitykseen jonniin verran enemmän.

Ei se aamuhartaus/avaus koko kahdeksan oppikouluvuoteni aikana ole hirveästi angstia jättänyt päinvastoin kriittisyys kasvoi.
Ehkä opettajani ja muu yhteisöni oli avoimempi kuin monet kommentoijat täälläkin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei tarvitse viettää.

Eihän kukaan tiedä milloin Jeesus syntyi. Vuosi ehkä 4 tai 6 eaa.

Matti Simonaho

Asiaan liittyen "Jeesus ei perustanut uskontoa, Jeesus pelastaa uskonnoilta" : https://keskustelu.suomi24.fi/t/12056582/jeesuksen...

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Lopetetaan samantien kaikki perinteet, ei tarvitse blogistien tulla tänne kirjoittelemaan erikseen mitä haluavat lopetettavan.

Matti Simonaho

Matemaattinen luonnontieteellinen (usk. Luojan tieteellinen) fakta on että Maailman Ajanlaskussa ei voi olla 365 päivää vuodessa.

"Niinkuin Jumala on maailman luonut", oikea määrä on 360 päivää vuodessa. Näin ollen Sinä joka luet, olet nuorempi kuin mitä uskot olevasi: Jokaiseen elinvuoteesi syntymäpäivästäsi saakka, on lisätty 5 päivää joita ei ole olemassa.

Esimerkiksi Roomalaisen ajanlaskun mukaan 50 vuotias

(50 x 5) on 250 päivää nuorempi kuin mitä uskoo olevansa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Joulun vietto on aina uskonnollista, se on joko kristillinen Jeesuksen syntymän juhla tai muinaisuskontojen uskonnollinen talvijuhla. Tontut ja kuuset ne vasta uskonnollisia juttuja ovatkin. Tonttu on eräänlainen haltia, joka asustelee esimerkiksi rakennuksissa. Kuusella eli elämänpuulla on niin paljon uskonnollista symboliikkaa, ettei mitään rajaa.

Jos haluaa vähäuskonnollisen juhlan voi pitää tieteellisen esitelmän vuoden pimeimmästä ajasta, esim. päivän pituudesta sekä tutkimuksesta sen vaikutuksesta ihmisen mieleen esim.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jo ylipäänsä se, että pitää järjestää jokin erityinen juhla tänä aikana, on uskonnollista, "selittämätöntä" käytöstä. Uskonnottomat voisivat pitää koulun syyslukukauden päätösjuhlan. Kaikin mokomin. Jos allergia ja vainoharha on niin pahaksi päässyt.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä tuollaisessa kaikille yhteisessä katsomusaineessa olisi ideaa. Kaikkien olisi hyvä tietää jotain muistakin uskonnoista. Ovat ne kuitenkin ympäristössämme kaikkialla läsnä. Viimeksi tänään ei käynyt Kristusta kiertäminen, kun tuli luokassa puhe siitä kuinka vanha kaupunki Rooma on. Jeesus Kristus (7 eKr.-30 jKr.) on kuitenkin se kaveri jonka arvioidusta syntymävuodesta ajanlasku alkoi, ja onhan myöhäisempi Muhammedkin paljon maailmaan vaikuttanut, olipa hän sitten oikeasti maan päällä joskus elänyt tai ei.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Joo, on noi lähi-idän uskonnot imperialistisia, ensin kristityt änkesivät tänne ja kielsivät Kekrit, Akat ja Ukon Vakat ja nyt sitten vuosisatojen perästä toinen samanlainen riesa rantautui tänne pimeiden voimien pohjolaan kesytettäväksi:)

Eikö etiikan tunneilla opeteta uskontojen historiaa suomalaisissa kouluissa? Itse kävin H:gin Suomalais-venäläistä yhtenäiskoulua ja meillä oli jo 60-luvulla vaihtoehto uskontotunneille. Kansakoulussa terveysoppi ja oppikoulussa etiikka jolla muinaiset filosofit ja eri uskonnot historian ja nykyajan valossa, lukiossa käsiteltiin jo erilaisia poliittiisia ideologioita. Kirjoja ei ollut, monisteet kasattiin itse opettajan jakamasta materiaalista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No ainakin kaikilla kirkkoon kuulumattomilla on mahdollisuus valita elämänkatsomustieto eli ET. Poikani lohkaisikin joskus alakoulussa ollessaan että meillä oli tänään koko koululla ET:tä, ja minä ihmettelin että ihanko totta, sepä hienoa. Ja hän tarkensi: meidät vietiin elokuviin katsomaan ET:tä.

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt

"Modernin demokratian peruspilari" on juutalais-kristillinen etiikka ja protestanttinen, meillä luterilainen, uskonto. Ja juuri luterilainen kirkko on se taho, joka on luonut tämän niin korkealle arvostetun suomalaisen koululaitoksen. Ei se ole mikään monikulttuurinen tuote! Onko muuten oikein, että tänne tulevat ihmiset - turvapaikanhakijat - alkavat heti kertoa meille, että meidän tulee luopua perinteistämme! Missä kulkee sitten se raja? Ei saa enää kunnioittaa sankarivainajia hautausmailla, koska kirkko...? Ja onko todella niin, että vaikka vietetään joulua, niin ei saa kertoa minkä takia? Aika selkärangattomia ovat Suomen päättäjät!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Esitäpä yksikin todiste sille, että joku ”turvapaikanhakija on alkanut heti kertoa meille, että meidän täytyy luopua perinteistämme”.

Jos muuten perehdyt vähänkään kasvatuksen historiaan, niin huomaat kyllä, että se on varsin monikulttuurista. Kasvatusajattelumme on metamorfoosi vaikka mistä historian aikana omaksutusta.

Taidat kuulua tietämättömien ja ennakkoluuloisten laajaan joukkoon.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kristilliseksi katsotuista perinteistä luopumista vaativat lähinnä "vapaa-ajattelijoiksi" itsensä nimittänyt pieni piiri. Muistelen että ostivat takavuosina divarista klähmäisiä jalluja ja pitivät jonkinasteista performanssia kun vaihtoivat niitä keskenään raamattuihin. Varmasti samasta ringistä masinoidaan vuosittain se alle kymmenen kantelua oikeusasiamiehelle.

Älyvapaa-ajattelijat.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

""Modernin demokratian peruspilari" on juutalais-kristillinen etiikka ja protestanttinen, meillä luterilainen, uskonto. "

Tuo ns. juutalais-kristillinen ja muu uskonnollinen etiikka on pelkkää henkistä taantumusta ja perustuu auktoriteettiuskovaisuuteen, pelon lietsontaan, naisten ja eri vähemmistöjen syrjintään. Jos "modernilla demokratialla" on jonkinlainen "peruspilari" niin se on klassisen liberalismin arvot, mikä on täysi vastakohta mainittujen uskontojen arvoille. Länsimaat eivät ole kehittyneet uskontojen takia vaan niistä huolimatta ja uskonnollisia "arvoja" hylkimällä.

"Onko muuten oikein, että tänne tulevat ihmiset - turvapaikanhakijat - alkavat heti kertoa meille, että meidän tulee luopua perinteistämme!"

Ketkään turvapaikanhakijat - ehkä joitain harvinaisia poikkeustapauksia lukuunottamatta - eivät ole noin väittäneet. Tämä ei tietenkään estä nationalisteja ja oikeistopopulisteja meuhkaamasta asiasta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#63: Herra Pyyn kommentti on hyvä esimerkki henkisestä taantumuksesta ja lähes täydellisestä historian tuntemuksen puutteesta.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Kyllä jokaisen muslimin velvollisuus on levittää islamia, joka tarkoittaa käytännössä meidän arvojemme hävittämistä. Suosittelisin koraanin lukemista, siellä se on selvästi sanottu. Koraanin mukaan muslimi ei edes saisi asua vääräuskoisten keskuudessa, yrittämättä tehdä kaikkensa tilanteen korjaamiseksi. Euroopassa ei vielä edes ymmärretä mistä on kysymys, täällä puhutaan vihapuheista, samaan aikaan kun ne sallitaan moskeijoissa. Täällä kasvatetaan lapsia suvaitsevaisiksi, samaan aikaan kun lapsille muslimiperheissä opetetaan ketkä ovat vääräuskoisia. Ei juutalaisvihaa opeteta kotona kenellekään eurooppalaiselle – on tietysti olemassa poikkeuksia – lapselle, kuitenkin antisemitismi on Euroopassa kasvanut samaa vauhtia kun muslimiväestö, ei kai tästä voi kukaan olla tekemättä johtopäätöksiä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #120

"Kyllä jokaisen muslimin velvollisuus on levittää islamia, joka tarkoittaa käytännössä meidän arvojemme hävittämistä."

Raamatussa on lähetyskäsky, että ihan samalla viivalla ovat. Kristinusko ja islam ovat täysin vastaavia.

Tarkoittaa siis sitä, että kaikki "islaminvastaiset toimet", mitä ovatkaan pitää toteuttaa yhdenvertaisina kaikkiin uskonlahkoihin joista kristinusko hyvin samanlaisena tarkoittaa täysimittaisesti kristinuskon vastaisuutta.

"Euroopassa ei vielä edes ymmärretä mistä on kysymys, täällä puhutaan vihapuheista, samaan aikaan kun ne sallitaan moskeijoissa."

Suomessakin on kirkossa vihapuhetta: https://uskontotiedettaturunyliopistossa.wordpress...

Miksi moskeijoissa ei saa olla samaa?

"Täällä kasvatetaan lapsia suvaitsevaisiksi, samaan aikaan kun lapsille muslimiperheissä opetetaan ketkä ovat vääräuskoisia."

Mitäs nämä Jeesus-kultin porukka sitten tekee kun tuolla tavalla möyhkää kirkossa?

"kuitenkin antisemitismi on Euroopassa kasvanut samaa vauhtia kun muslimiväestö"

Ainahan juutalaisia on vihattu. Perinteistä luterilaisuuttahan se.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

" "Modernin demokratian peruspilari" on juutalais-kristillinen etiikka ja protestanttinen"

Antiikin kreikan toogahomot eivät olleet luterilaisia.

"Ei se ole mikään monikulttuurinen tuote! Onko muuten oikein, että tänne tulevat ihmiset - turvapaikanhakijat - alkavat heti kertoa meille, että meidän tulee luopua perinteistämme!"

Kekri, Ukon vakat ja joulu takaisin! Räjäytetään se Coca-colaa juova amerikkalainen punanuttuinen pukki.

"Ja onko todella niin, että vaikka vietetään joulua, niin ei saa kertoa minkä takia?"

Vuoden lyhyin päivä.

Käyttäjän SeppoHaavisto1 kuva
Seppo Haavisto

Niin miksi poliitikkojen täytyy olla paksunahkaisia ? Siksi, etteivät lässähtäisi aivan kasaan selkärangattomina olioina ! Onko tämä viherville tehnyt koskaan mitään oikeaa tuottavaa työtä ?!!

Petri Hämäläinen

Tyypillistä oman kulttuurin mädättämistä ja vähemmistöjen tyranniaa enemmistön ja oman väen oikeuksia vastaan.

Anna kun arvaan - kirjoittaja kannattaa syvästi suurmoskeijaa, muslimityttöjen huntua kouluissa että muslimien ramadan-paastoa kouluisssa.

Tämä muiden uskonnollisuus siis kannatettavaa ja oman kansan uskonto tuomittavaa?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Anna kun arvaan: pieleen meni joka kohdassa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itse ainakin haluaisin ne arabimiljoonat suomeen. Olisihan se suurmoskeija nyt parempi kuin että muslimien pitäisi jossain senaatintorilla tai vastaavassa paikassa harjoittaa palvontamenoja.

Yksi vaihtoehto olisi, että käyttäisi kirkkoja tähän. Luulisi monessakin paikassa onnistuvan yhteiskäytön aika kivasti. Vanhat kirkot ei oikein kun on se kristillinen taide siellä niin esillä.

Vielä kun saisi verorahoituksen pois niin kirkko voisi pyörittää toimintaansa pääomatuloilla, vuokraamalla niitä tiloja.

Jokainen pukeutukoon miten huvittaa ja syö miten huvittaa. Se on suomalaista. Rajoitteet ovat enemmän sellainen Pohjois-Korean juttu.

Meidän kansan uskontoon sitten kuuluu Ukon vakat ja kekri. Kristinusko ja islam ovat molemmat sellaisia vierasperäisiä aavikkouskontoja mutta jokainen uskokoot mihin tahtoo.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei sitä suurmoskeijaa tule, ja hyvä niin. Jos on jotain epäilyttävämpää kuin Venäjän rahoittama ydinvoimala, niin se on kyllä Saudi-Arabian rahoittama moskeija.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #137

Kyllä minä näen sen 100 miljoonaa arabirahaa suomeen hyvänä asiana.

Vielä parempi jos saataisiin tänne pari öljysheikkiä asumaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #140

Uskotko oikeasti että Saudi-Arabia ei mitenkään haluaisi puuttua siihen millaista islamia siellä saarnataan?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #145

Miten Saudi-Arabian asiat liittyy tähän?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #146

Sehän sen suurmoskeijan lupasi rahoittaa. Onneksi hanke on jo kuollut ja kuopattu.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Saattaisihan se kirkkojen käyttö muslimimenojen paikaksi onnistua, mutta jos aiot pitää kirkonmenoja siellä niin kaipaamassasi suurmoskeijassa, niin luultavasti autoja palaa lähiöissä. Tämän kun ymmärtää, niin ymmärtää islamin ja kristinuskon eron.
Eivät musliminaiset saa pukeutua ”miten huvittaa”, he kuuluvat yhteisöön joka täällä rajoitteita luo, eivät suinkaan suomalaiset. Pahasti pelkään, että Suomi on vuosisadan lopulla valtio, jossa ei ole kenenkään hyvä elää, eli samanlainen paikka kuin jokainen valtio on islamilaisessa maailmassa, ei kai sieltä muuten tänne tultaisi. Ihmetystä vain herättää, että täällä jatketaan samaan malliin. Eivät Neuvostoliitosta loikanneetkaan, ryhtyneet julistamaan kommunismin ihanuutta uudessa kotimaassaan. Eivätkä muslimit voi uskoa mihin tahtovat, tämä heille tehdään selväksi jo kapaloiässä, varsinkin pojille, jotka yksikertaisesti fyysisesti merkitään muslimeiksi. Tyttölapset kulkevat sukunsa ja uskontonsa ikeessä läpi elämänsä, ei heidän oletetakaan toivovan muuta. Kuuntelin jokunen vuosi sitten radio-ohjelmaa, jossa islamiin kääntynyt suomalainen nainen kertoi kuinka hänen kristitty äitinsä tuki ja ymmärsi hänen ratkaisunsa, ihmettelin miksi toimittaja ei kysynyt miten tämä kirkastunut suhtautuisi, jos hänen lapsensa sanoisi kääntyneensä kristityksi. Ps. muslimit syövät mitä huvittaa, suomalaiset lapset joutuvat syömään kouluissa ja päiväkodeissa hernekeittoa, jota ei ole tehty perinteisesti sianlihaan. Kaupoissa näkyy yhä enemmän lihatuotteita, joissa on sikaa esittävä merkki, siis varoitus, tuoteseloste on toisella puolella monella kielellä, mitä tästä pitäisi ajatella. Ota tuo loppukevennyksenä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #138

"Saattaisihan se kirkkojen käyttö muslimimenojen paikaksi onnistua, mutta jos aiot pitää kirkonmenoja siellä niin kaipaamassasi suurmoskeijassa, niin luultavasti autoja palaa lähiöissä."

Miksi kummassa?

Ei pala Jerusalemissakaan autot. Siellähän ihan oikeasti uskonnot toimivat ristiin, että muslimit hallinnoi vaikka kirkkoa.

"Eivät musliminaiset saa pukeutua ”miten huvittaa”, he kuuluvat yhteisöön joka täällä rajoitteita luo, eivät suinkaan suomalaiset."

Ihan omasta halustaan haluavat pitää itsellään muslimi-identiteettiä. Se on yksilön asia päättää omasta identiteetistään.

Ps. muslimit syövät mitä huvittaa, suomalaiset lapset joutuvat syömään kouluissa ja päiväkodeissa hernekeittoa, jota ei ole tehty perinteisesti sianlihaan.

"Kaupoissa näkyy yhä enemmän lihatuotteita, joissa on sikaa esittävä merkki, siis varoitus, tuoteseloste on toisella puolella monella kielellä, mitä tästä pitäisi ajatella."

En näe tuossa mitään ongelmaa. Ennemminkin hyvä juttu kun tuoteselosteet ovat välillä surkeita, että jos niihin saisi jotain selkeitä ikoneita ettei tarvitse lukea sitä pientä pränttiä ja arvuutella E-koodeja.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #141

Se, että et näe ongelmaa on juuri ongelma.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #143

Jos tuoteselosteet paranee niin miten kummassa se on huono asia?

Vaikea nähdä ongelmaa kun et kerro mikä se ongelma on.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ihmettelen kovsti miksi Jeesusta pelätään. Mitä pahaa Hän lapsille saa aikaan kun heitä pitää yrittää kaikinkeinoin suojella Häneltä?

Käyttäjän ojanaho kuva
Toni Ojanaho

Eläkeläisistä kirkkoon kuuluu yli 80%. Heidän lapsistaa koulumaailmassa on mukana rehtori ja osa opettajista. Ikäryhmässä 25-44 vuotta kirkkoon kuuluu 60%. Näistäkään suuri osa ei usko, että Jumala loi maan ja taivaan, tai että Jeesus sikisi pyhästä hengestä jne. Tästä syystä tuntuu, että uskonnollista höpötystä ei pitäisi kovin hartaasti harrastaa koulussa.

Tiernapojat, evankeliumi, jne. kelpaavat kulttuurillisina tarinoina minulle ihan yhtä hyvin kuin Kalevalan tarut. Virsissä taas mennään monesti aika syvälle uskontoon. Ensin lauletaan joulupuusta (ok), mutta sitten hypätään Jeesukseen parhaana joululahjana. Ei ihmiset ajattele, että Jeesus on joku paras joululahja. Ateistin korvaan tuo kuulostaa vielä kornimmalta. "Nyt jumalalle kunnia, kun antoi ainoon poikansa" kuulostaa jo siltä, että en haluaisi lasteni laulavan sellaista koulussa. Uskovaiselle nämä varmaan kuuluvat samaan pakettiin. Itse sanoisin, että palvonta pois, Jeesustarut saavat säilyä tuon 60% painotuksen mukaisesti.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Yle julkaisi tänään jutun koulujen joulujuhlien uskonnollisuudesta. Itse olen sitä mieltä, että niistä tulisi tehdä täysin uskonnottomia, sillä katsomuksia tulisi kohdella yhdenvertaisesti."

Voi hellanlettas sentään!!

Ettäkö yhden tietyn uskonnon keskushahmon (Jeesus Kristus, jos et sattunut sitä tietämään) syntymäjuhlasta pitäisi tehdä uskonnoton??

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Janne, kommenteissa jo käytiin läpi sitä, että kristityt omivat suositun pakanajuhlan joulun, Suomessa kekri, noin 300 vuotta Jeesuksen syntymän jälkeen. Eikä perimätiedon mukaan Jeesus voinut syntyä talvella.

Joten parasta olisi vihdoinkin palata joulun alkuperäiseen merkitykseen, eli talvipäivänseisauksen juhlintaan, sen ei pitäisi loukata kenenkään uskontoa tai jumalaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Minulle talvipäivän seisaus on jo vuosikausia ollut se suuri juhla. Huomenna alkaa päivät pidetä ja menemme kohti uutta kevättä, kesää ja valon aikaa... :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #93

Mitä ikääntyneemmäksi tulee sitä enemmän alkaa juuri sitä seisausta juhlia.

Toimituksen poiminnat