Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Perustulo vai "perustulo"?

Perustulolla on ollut melkoinen viikko. Ensin vihreät ja keskusta julkaisivat omat mallinsa, sitten saatiin kuulla ensimmäisiä tuloksia valtakunnallisesta perustulokokeilusta.

 

Vihreiden mallissa summa nousi 560 eurosta 600:aan ja palvelujen vahvistaminen entistä suurempaan rooliin. Paljon radikaalimpi muutos nähtiin kuitenkin keskustan "kannustavan perustulon" mallissa, johon liitettiin nyt vastikkeellisuus ja syyperustaisuus. Koska perustulo on määritelmällisesti vastikkeeton ja universaali, useampi politiikan ja talouden toimittaja on jo todennut, ettei keskustan mallia voi enää kutsua perustuloksi.

 

Keskustan suunnanmuutos oli poliittisesti merkittävä kolmesta syystä:

 

Ensinnäkin, heidän ylimmät päättävät elimensä, puoluekokous ja puoluevaltuusto, ovat linjanneet universaalin ja vastikkeettoman perustulon puolesta - puoluehallituksen hyväksymä muutos on siis puoluedemokratiaa ajatellen vähintäänkin arveluttavaa.

 

Toiseksi, äänestäjien keskuudessa varsin suositun perustulobrändin alle on tunkua, joten keskustaa ei saa kritiikittä päästää omaa malliaan siihen viiteryhmään liittämään - tässä yllä mainitsemani toimittajat ovatkin jo tehneet osuutensa. Äänestäjälle ei sosiaaliturvan kannalta ole yhdentekevää äänestääkö keskustaa vai vihreitä.

 

Kolmanneksi, suuren puolueen suunnanmuutos perustulosta vastikkeelliseen "perustuloon" on kova isku luottamukseen perustuvan sosiaaliturvan ajajille Suomessa. Tämä tekee minut vilpittömän surulliseksi, sillä sotu-uudistus on ensi vaalikauden merkittävimpiä hankkeita, ja perustulo kaipaa puolustajia kokoomuksen ja demareiden vastikkeellisuuden ja syyperustaisuuden vastapainoksi.

 

Kaksivuotisen perustulokokeilun tuloksista on nyt julkaistu ensimmäisen vuoden tulokset, joiden perusteella työllisyysvaikutuksia ei ollut, mutta perustulo ei toisaalta myöskään saajiaan passivoinut. Kokeiluun osallistuneiden hyvinvointi oli sen sijaan kyselyiden perusteella selvästi parantunut, mikä on jo itsessään hyvä saavutus.

 

Tulokset eivät ole erityisen yllättäviä, sillä koeryhmäksi valittiin eri elämäntilanteissa olevien kattavan otoksen sijaan 2000 pitkäaikaistyötöntä. Heidän kohdallaan työllistymisessä ei ole kyse pelkistä kannustimista, mutta poistuneen byrokratian ja tulevaisuudenuskon tuoma hyvinvoinnin kasvu auttanee silläkin saralla pitkällä tähtäimellä. Seuraavaksi pitäisikin toteuttaa kunnon kokeilu vähintään 10 000 otoksella muillekin kuin työttömille, kuten yrittäjille, taiteilijoille, tutkijoille ja freelancereille.

 

Perustulon puolesta kannattaa taistella, vaaditaan siis yhdessä vähintään askeleita sen suuntaan ensi vaalikaudella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tuon suuruinen perusstulo ei oikeastaan palvele ketään muita kuin maatilan emäntiä, sillä tuolla ei kukaan elä. Jos sillä on tarkoitus päästä tästä monella luukulla hyppäämisestä, niin silloin sen täytyisi olla riittävä, että sillä voisi elää ja toisaalta sen pitäisi kohdistua vain sellaisiin ihmissryhmiin, joilla se ei entisestään lisää yleistä velttoutta.
Tämä taas vaatisi sen, että ihmiset joutuisivat mielivaltaisesti karsituiksi työkykyisiin ja työhän kykenemättömiin, enkä ole ihan varma olisiko tähän lajitteluun kyllin pätevää tahoa, sillä terveyspalvelumme ovat jo muutenkin tukossa, joten kuka näitä ehtisi lajittelemaan?
Eli summa summarum, koko systeemi on syvältä, ainakin näissä nykyisin kaavailluissa muodoissaaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Huomaa kyllä, että et ole tietoinen, että perustulon lisäksi oli mahdollista saada muutkin tuet niin kuin ennenkin.

Älä siis mutuile.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tiedän ja kerroinkin sen, mutta sinä näköjään et osaa lukea. Tällähän nimenomaa piti päästä siitä monella luukulla hyppäämisestä, mutta eihän se mitään poista. Ainoa asia,mikä jää pois on se jatkuva ilmoittautumisvelvollisuus ja seuranta, mistä seuraa se hyvinvointia lisäävä puoli, ettei tartte koko aikaa keksiä keinoja systeemin huijaamiseksi. Itse sinä et taida olla perillä sen porukan arjesta, vaan heittelet sieltä ylilmoista lennokkeja.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Tässä on taustalla juuri sellainen positiivinen ihmiskäsitys, joka haluaa luottaa - porkkana on keppiä parempi. Tottakai heikosti työllistyvät tarvitsevat myös palveluita tueksi, ne on huomioitu osana kokonaisuutta.

Kannattaa tutustu vihreiden malliin täällä:
https://www.vihreat.fi/artikkeli/2019/02/vihreat-j...

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Siinä ei ole sen enempää keppiä, kuin porkkanaakan, eikä kyse ole edes positiivisesta ihmiskäsityksestä, vaan se on jo syntyessään täysin susi.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #23

Perustulossa ei ole porkkanaa? Miten niin ei ole positiivinen ihmiskäsitys?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää
Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kokekeilulla saatiin +-0 -tulos. Mitä muuta odotettavissakaan? Tulipahan täytettyä ja kalliisti maksettua yksi poliittinen lupaus. Minulta tuon olemattoman lisätiedon, mitä tuollaisesta kokeilusta on saatavissa, olisi saanut ennakoon ja ilmaiseksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Millä tavalla kalliiksi? Sosiaaliturva on yhtä kuin perustulo, paitsi että se kyykyttää ihmisiä ja estää tekemästä yhtään mitään.

Se perustulokokeilu lisäsi hyvinvointia selkeästi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olen huomannut että osa suomalaisista on alkanut potemaan tulonsiirosta allergiaa, he kokevat kauteutta ja tulleensa ryöstettksi kun osa rahoista siirretään heiltä niille jotka syystä tai toisesta eivät pysty tulemaan toimeen omillaan. Huonoin ennusteeni on se että Suomessa ollaan menossa kohti aikaa joilloin työssäkäyvät ja osinkoja nostavat eivät suostu malsamaan veroja enää ollenkaan. Valitettavasti työelämä elää murrosta ja rlää kokoajan tässä taustalla suuntaan jossa työllä ei enä elätä. Silloin toimeentulo on järjestettävä jollain muullakeinoin. Perustulo on yksivastaus tähän ongelmaan, mutta sipimukseen siitä miten se tulisi järjestään ei tulla helposti pääsemään.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti Vastaus kommenttiin #10

Tästä on kyllä hieman merkkejä ilmassa, mutta olen optimisti: suomalaiset ovat tutkitusti iloisia veronmaksajia ja hyvinvointivaltion kannattajia.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Komppaan Topia. Lisäksi täytyy olla kärsivällinen, koska koeryhmänä oli erityisen vaikeasti työllistyviä pitkäaikaistyöttömiä, joiden kohdalla ei ole kyse pelkistä kannustimista.

Tästä jo yllä kirjoitinkin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olen jo ilmoittanut Uuden Suomen toimitukselle Jenni Tammiselle, että Keskustan malli on suora kopio brittien Universal Creditistä eikä se ole mitenkään perustulomalli.

Liitin myös luettavaksi, että miten siellä briteissä se UC-malli huonosti toimii ja kehotin, että brittien lehdistöistä saa useita artikkeleita, missä kerrotaan sen tolasta sekä vielä, että brittien oma valtiorahainvirasto on julkaissut tuloksensa ja nuhdellut hallitusta pimityksistä sekä valehtelusta.

Vaikuttaja Englannissa on kertonut, ettei halua määrätä Orpoa mutta heillä itsellään on paljon opittavaa Suomesta eli toisin sanoen, ei kannata UC:tä kopioida meille.

Täällä Suomessa puolueet kannattavat UC:tä:

- Kokoomus
- Keskusta
- Sosiaalidemokraatit, vaikka muuta väittävät
- Siniset

Muiden kannoista ei ole vielä tietoa.

Uusi Suomi kiitti hyvästä vinkistä UC:stä ja suuntaavat nokkansa sinne brittien lehdistöön nuuskimaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Listasta puuttui vielä Kristillisdemokraatit, Asmo Maanselkä puolustamassa UC:n mallia ja lyttäämässä perustuloa kuten hänen viimeisin bloginsa osoittaa.

Pekka Pylkkönen

Perustulon puolesta taistelu tässä kohtaa olisi pelkästään ideologisesti sokeata, sillä evidenssiä sen paremmuudesta ei vielä saatu. Kyselyn vastausprosentti jäi luokattoman alhaiseksi ja myös tutkijat spekuloivat sillä että perustuloon myönteisesti suhtautuvilla saattoi olla korkeampi insentiivi vastata. Toiseksi, vaikkei työllisyyden pitkäaikaisemmista vaikutuksista saatu tietenkään dataa, ei myöskään hyvinvointimittareiden käyttäytymisestä. Aiemmista sosiaaliturvan korotuksista viisastuneena voinemme hyvin sanoa että niidenkin vaikutus jää hyvin lyhytaikaiseksi kun pian ollaan vaatimassa jo lisää.

Sen sijaan kokeilujen jatkamista kannatan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Perustulokokeilu paransi siinä mukana olleiden terveyttä ja elämänlaatua, tämäkin on hyvä uutinen vaikka kokeilu osoitti ettei lyhyellä yhden vuoden mittaisella aikavälillä se onnistunut parantamaan pitkäaikaistyöttömien työllistymistä yliluonnollisella taikaiskulla sen paremmin kuin mitä verrokkiryhmä pidemmällä aikavälillä.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Tutkimusasetelma ja seurantakysely ei ollut ongelmaton, mutta todennäköisesti tulos kuitenkin vastaa todellisuutta.

Kokeilun jatkamista ja laajentamista tuntuvat onneksi kannattavan monet ympäri poliittista kenttää, se voisi olla realistinen hallitusohjelmatavoite.

Käyttäjän kaleposti kuva
Kalle Niemi

Perustulokokeilun tulos ei ollut +-0, vaan positiivinen.

Perustuloa saaneiden ryhmällä oli vähemmän stressiä, keskittymisongelmia, terveysongelmia, ja parempi luotto tulevaisuuteen. Suomeksi vähemmän masennusta, ja enemmän kapasiteettia kehittää itseeän, sen sijaan, että stressaa siitä onko edes perustoimeentulonpiirissä seuraavana kuukautena - Sossupummina oleminen alentaa itsessään työkykyä.

Mielipiteeni kokeilun varsinaisista työllisyyteen liittyvistä tuloksista:

Työpaikan saaminen ei ole mikään itsestään selvyys, oli sitä perustuloa, tai ei.

2 vuoden aikana ihminen ei kerkeä, kuin hakemaan oppilaitokseen, ja opiskelemaan, kuin ~puolet kolmen vuoden koulutuksesta; työllistymisvaikutus sen suhteen, miten perustulo helpottaisi uudelleen kouluttautumista, tai ensimmäisen ammattinsa hankkista jäi epäselväksi.

Konstit oppia hyödyntämään kokeilun suomia mahdollisuuksia vie ihmiseltä oman aikansa myöskin, ja 2 vuoden kokeilu ei takaa tulevaisuutta, jos joku pienyrittäjyys idea ei nyt kannattanukkaan. TE-toimisto mielivaltaisesti päättää milloin mikäkin plektran rakentaja on päätoiminen yrittäjä.

-----

Mielestäni kokeilun tulos on positiivinen, työllistymistä edistävä jo mielen- ja kehonterveyden suhteen, ja potentiaalia perustulolla on enemmän, kuin 2 vuoden kokeilu mahdollistaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Muistaakseni osa kokeilussa haki opiskelemaan kokeilun aikana. Viimevuoden puolella kun he sitten olivat uutisissa, he pohtivat pystyvätkö jatkamaan opintoja kokeilun päätyttyä vai keskeyttävätkö he opintonsa. Olisi hyvä tietää kuinka moni kokeilussa olleista sitten lopulta keskeytti opintonsa. Työttömänä on mahdoton opiskella, siitä saatetaan rangaistaan katkaisemalla tuet jos opiskelupaikkaa on edes mahdollista saada. Paikkoja kun vähennettiin reippaasti ensin koulutusuudistuksen ja sitten uudestaan koulutusleikkaisten aikaan. Nyt paikkoja on hyvä jos edes kaikille peruskoulunpäättäville nuorille. Nykyinen tukimalli ei edes kannusta itsensä kehittämiseen vaan on pyrogratiansa vuoksi passivoiva.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Opiskeluun pitäisi ehdottomasti saada täysi vapaus ja poistaa TE-toimiston harkinta työllisyyden edistämisestä.

Käyttäjän kaleposti kuva
Kalle Niemi

En ole yllättynyt uutishavainnostasi. Stereotyyppinen ilman ammattia työtätekevä ihminen on matalapalkkainen, kenen pitäisi tyyliin säästöillä mitä ei ole, opiskella; jopa työtätekevän opiskelemaan lähteminen vaatii pitkää suunnittelua, ja selviytymisen varmistelua heille.

Uskon, että perustulokokeilu on kuitenki helpottanut ihmisiä lähtemään opiskelemaan. Mitenhän vaikuttaa sitten tuen saantiin ihmisille, ketkä ovat lähteneet opiskelemaan, kokeilun päätyttyä joutuneet taloudellisesta pakosta keskeyttämään opintonsa? Kauhukuvana käy mielessä opintojen "aiheettoman" keskeytyksen vuoksi kielteisten tukipäätösten hakeminen poste restantesta 3€:llä, tai vuokranmaksu pikavipillä ja velkavankeus.

JOS tuommoisia kauhukuvia on toteutunut, niin tuskin ovat kirjoittamassa mitään raporttia, kun teleoperaattoreiden kanssa voi solmia vain prepaid sopimuksia ilman luottotietoja. Tuskin kukaan tuollaisessa tilanteessa kykenee edes ajattelemaan mitään muuta, kuin että miten helvetissä tässä selviää. Jatkuvalla perustulolla tuota tilannetta ei syntyisi. Kokeiluhan se tosin vain oli, ja sai siitä sen informaation, että ko. määräinen perustulo itsessään ei kuitenkaan passivoi, vaan mahdollistaa itsensäkehittämisen :).

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Perustulon puolesta. Sopisi hyvin pinssiksi, tai tekstiksi solidaarisuus nauhaan. Valkoinen nauha mustalla tekstillä. Toivotaan ettei sitä ole vielä naulattu ja kuopattu kuten media eilen rummutti.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Ei ole, kyllä siihen uskoa riittää tulevaisuudessakin - täytyy vain olla kärsivällinen.

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Pieni, mutta relevantti korjaus: byrokratia ei lisää hyvinvointia, vaan sen poistuminen.

Toimituksen poiminnat