Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Kaikki blogit puheenaiheesta Vegaani

Ilmastonmuutos ja eläintuotanto

Ilmastonmuutos pakottaa meidät muuttamaan yhteiskuntaamme kokonaisvaltaisesti. Ruoantuotanto vastaa hieman laskutavasta riippuen noin viidenneksestä ilmastoon vaikuttavista päästöistämme, joten sen merkitystä pikatiellä kohti uutta, kestävää maailmaa ei tule vähätellä. Ruoka on kuitenkin muutosta vaativista elämänalueista ehkä se vaikein. Ei siksi, että sen tuotannon uudelleenjärjestäminen olisi erityisen vaativaa – vaan siksi, että se tulee ihon alle. Ruoka ei ole ihmisille vain polttoainetta, vaan osa kulttuuriamme ja identiteettiämme.

Vegaanibuumi tussahti - sekaruokavalio on suomalaisten valinta

Keskon eilen julkistama vuoden 2019 ruokatrendejä mittaava raportti oli monelta osaltaan iloista luettavaa. Kiinnostavinta raportissa on ehkä se, että sen mukaan ainoastaan 1% suomalaisista noudattaa vegaanista ruokavaliota. Olisiko siis jo korkea aika lopettaa ”vegaanibuumista” puhuminen ja siirtyä puhumaan lähiruokabuumista tai eettisestä kuluttamisesta, jotka raportti nostaa esiin huomattavasti tärkeämpinä ilmiöinä?

Ilmastonmuutos torjutaan kunnissa – lautaselta lähtien

Ennätyksellinen hellekesä on herättänyt monet suomalaisetkin ilmastonmuutoksen tuomaan uuteen normaaliin. Etenkin maatalouden ahdinko, metsäpalot ja leväkukintojen pilaamat uimavedet ovat kouriintuntuvia muistutuksia siitä, että olemme kaikki riippuvaisia tämän aurinkoa kiertävän avaruusaluksen elinkelpoisuudesta – valtioiden rajat eivät meitä globaalilta ympäristökriisiltä pelasta.

 

Vegaaniruoka vedetään pois Lohjan kouluista

"Lohja poistaa koulujen ruokalistalta vegaaniruuan ensi syksystä alkaen."

"– Vegaaniruoka poistetaan, koska sen ei katsota olevan kasvavan lapsen tai nuoren ruokavalio julkisessa palvelussa, sanoo Lohjan ruoka- ja siivouspalvelujen aluepäällikkö Nina Virta."

Miten vegaani lannoittaa?

Lannoittamisen tarkoitus on palauttaa maaperään ne ravinteet, jotka poistuvat sieltä kasvien kasvamisen ja sadonkorjuun myötä. Jos maaperässä ei ole riittävästi ja oikeassa suhteessa ravinteita, eivät kasvitkaan kasva. Lannoitteet sisältävät yleensä ennen kaikkea typpeä, fosforia ja kaliumia, jotka ovat kasvien pääravinteita. Näitä ravinteita saadaan pelloille tehokkaasti levittämällä niille lietelantaa, jota syntyy karjatalouden sivutuotteena. 

Vegaanikeskustelu ja yhteinen maaperä

Puoluetoverini ja eläintuottaja Mikko Välttilä teki erinomaisen avauksen viimeviikkoisessa blogissaan, jossa hän peräänkuulutti ratkaisukeskeistä ruokakeskustelua meneillään olevan vegaanihaasteen tiimoilta. Poliittisesti aktiivisena vegaanina allekirjoitan tämän toiveen täydestä sydämestäni - yhteisen maaperän löytäminen olisi ensiarvoisen tärkeää.

 

Vegaanit terveysterroristeina

 

 

Terveysterroristit pelottelevat meitä päivittäin erilaisten ruokien haitallisilla vaikutuksilla, milloin on kahvi todellinen ihmelääke, milloin syöpävaara. Noita uskomalla ei kohta uskalla syödä mitään.

Nyt vegaanit ovat aloittaneet iskunsa, "meat is murder". Fanaattisimmat uskosoturit pistivät koiransakin naattidieetille ja tietenkin hauva potkaisi tyhjää.

Hulluja, nuo viherpiiperöt

Ja erityisen kaistapäisiä Helsingin pääkonttorin ituhipit. Ei suuren suuri asia mittakaavaltaan, mutta kuvaava muuten siitä, kuinka ihminen voi elää ihan omassa ulottuvuudessaan.

Helsingin viheriäinen sai käsittämättömän idean tunkea kasvisruokaa päiväkoteihin. Luit oikein. Jos viheriö on totaalisen ulalla alkaa moinen syöttää sitä myös lapsilleen. Siis käytännön tasolla ja ituja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä