Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Kaikki blogit puheenaiheesta Joulujuhlat

Ei laulettu Enkeliä taivaan

Kemiönsaaren keskuskoulun suomenkielisillä luokilla 1-9 oli tänään joulujuhlat. Istuskelin yleisössä kun oma tenava, 3-luokkalainen, oli muiden mukana. Viime päivien korviariipivä älämölö koulun joulujuhlien uskonnolisesta luonteesta tuntui kaukaiselta kuin kesäpäivä talvipäivänseisauksena.

Koulujen ja päiväkotien joulujuhlista uskonnottomia

Yle julkaisi tänään jutun koulujen joulujuhlien uskonnollisuudesta. Itse olen sitä mieltä, että niistä tulisi tehdä täysin uskonnottomia, sillä katsomuksia tulisi kohdella yhdenvertaisesti. En myöskään pidä lasten jakamisesta eri ryhmiin vanhempien uskontosuhteen perusteella.

Joulujuhla ilman Jeesusta jäi ontoksi

Joissain joulujuhlissa ihmetellään, miksi lasten joulujuhlista kristillisyys halutaan riisua pois? Monissa perheissä on petytty siihen, kuinka ohjelmissa tepastelevat vain tontut ja joulupukit, kristillisen perinteen puuttuessa kokonaan. Joulu ilman Jeesusta on kuin yrittäisi viettää syntymäpäivää ilman päivänsankaria. Tunnelma ei löydy tontuista ja touhusta, vaan joulun sanomasta ja sen sankarista.

Joulun tulet

Nyt kun valmistellaan joulua ja uudenvuoden vastaanottoa niin hyvä olisi muistaa pitää varovaisuutta niin kynttilöiden kuin ilotulitusten "kipinöitten":kin kanssa ja erityisesti pitää huolta isojen ihmisjoukkojen kerääntymispaikoista. Niitten turvallisuudesta.

Hyvää joulua, Suomi!

Joulu on ollut minulle perinteisesti kristittyjen juhla. Ensimmäisen kerran kuulin joulusta tultuani Keniaan kotimaastani Somaliasta 90-luvun alussa. Se ei kuitenkaan esiintynyt minun elämässäni millään tavalla kunnes saavuin Suomeen vuonna 1994.

Suomalainen joulu!

Suomalainen joulu on mielenkiintoinen ilmiö. Perinteitä korostetaan, mutta monikaan ei taida tietää mistä nämä perinteet usein ovat peräisin.

Joulu alkaa monella jo joulukuun alussa, kun joulukynttilät tuodaan ikkunoille. Harva kuitenkaan tietää, että tuo seitsemän kynttilän yhdistelmä on yksi vanhimmista juutalaisten tunnuksista ja löytyy mm. Israelin vaakunasta. Viralliselta nimeltään tuo on Menora.

Jouluperinteistä ei pitäisi nipottaa
Monet suomalaiset lapset kärsivät jouluisin uskontoa tuputtavista traditioista kouluissaan. Erityisesti tiettyjä vähemmistöuskontoja tunnustavien yksilöiden määrän kasvu peruskouluissa sekä vapaa-ajattelijoiden aktivismi ovat kuitenkin saaneet jotkut koulut lopettamaan uskonnollisten joulujuhlien järjestämisen. Lisäksi useat oppilaitokset varsinkin pääkaupunkiseudulla ovat karsineet joulujuhlistaan Enkeli taivaan -virren kaltaisia Suomen valtiokirkolliseen traditioon kuuluvia elementtejä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä