Maailmansyleilyn puolesta Elämän monimuotoisuus on tärkeää - myös ihmisten keskuudessa

Kaikki blogit puheenaiheesta Keskusta

Valmiin pellon sadonkorjaajat - siniset

Uudisraivaajahenki on kadonnut politiikasta. Valmiiksi kynnetyille ja kylvetyille pelloille on kyllä tulossa porukkaa pilvin pimein sadonkorjuuseen, mutta kuokkaan ei haluta tarttua. Tämä näkyy selkeästi kummallisten vaiheiden jälkeen sinisiksi itsensä nimittäneessä porukassa. Valmis sato kyllä korjattiin, mutta kun eduskuntavaaleissa tuli viidestä ministerinpaikasta huolimatta mahalasku, ei oikein kukaan viitsi tarttua kunnolla kuokkaan ja käydä uudistamaan jo kertaalleen rajattua peltoa.

Keskustan kannatusalho?

Keskustan kannatus on tällä vuosikymmenellä heilahdellut rajusti. Vuoden 2011 vaaleissa puolueen kannatus putosi alle 16%:n ja puolue menetti 16 kansanedustajansa. Vuoden 2012 keskustan puoluekokouksessa avuksi huudettiin politiikan ulkopuolelta ryvettymätön Juha Sipilä, jonka johdolla keskusta nousi vuoden 2015 ek-vaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi ja Sipilä hallituksen muodostajaksi ja pääministeriksi. Kevään eduskuntavaaleissa oli jälleen kannatuksen laskun aika. Puolueen kannatus oli vain 13,8% ja puolue menetti 18 kansanedustajanpaikkaa.

Kepulaista ympäristö -ja energiapolitiikkaa

Ensimmäinen paskalakikapinaan liittyvä linjaus. Vesien - ja erityisesti Itämeren suojelussa on huomioitava sekä suhteellisuuden periaate että järkiseikat. Suomessa lainsäätäjät ovat aikamoisella vimmalla syyllistäneet mökkien mummoja ja pappoja. Ns. paskalaki on tyyppiesimerkki rakenteellisesta korruptiosta. Asetuksen ylimitoitetut pakkotoimet pienentäisivät Suomen päästöjä ainoastaan runsaan prosentin ja fosforipäästöjäkin alle seitsemän prosenttia. Omakoti- ja vapaa-ajan asujat eivät uhkaa Itämerta. Paskalain ympärillä oleva mätäpaise puhkaistava.

Happamia ovat Keskustan aktiivipihlajanmarjat

Keskusta on ajautumassa riitoihin muiden hallituspuolueiden kanssa niin sanotun aktiivimallin purkamisesta. SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät haluavat purkaa aktiivimallin mahdollisimman nopeasti. Keskusta vasta, kun mallin tilalle on luotu ”korvaavia toimenpiteitä”.

Ihmekös tuo.

En lähde tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta

En lähde tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta. Toivon, että käymäni keskustelut, pamfletti puolueen tilasta ja intoni kelpaavat ehdolle asettuneiden puheenjohtajaehdokkaiden tueksi.

Miksi? 

Keskustan Kärnän viikon sekoilut

Itse toivoisin politiikan keskiöön valikoituvan asiantuntevia ja harkitsevia henkilöitä vastakkainasettelijoiden ja median huomiosta nauttivien asioihin perehtymättömien sijaan. Parina viime vuonna olen ihmetellyt kuinka Keskustan nykyinen kansanedustaja Kärnä tuntuu nousseen median suosikiksi ja samalla monen komppaamaksi Lapin puolustajaksi. Lappi kaivannee välillä puolustajaa, mutta millä keinoin?

Männäviikon saavutuksia: terroristiksi syyttely

Korjausliike Keskustan tasapainon löytämiseksi

Keskustan tulee päivittää hyvinvointivaltio 2020-luvulle - ja maalata ensimmäiset askeleet perille. Näköalattomuuden on loputtava. Tulee taistella uudistavana voimana luutuneita rakenteita vastaan. Tunnistaa säilyttävän oikeiston ja holhoava vasemmiston rajat. Pienestä ihmisestä tulee pitää huolta. Paikallisuus, kohtuullisuus, yhteisöjen tukeminen, vapaaehtoisuudesta palkitseminen, vastuullinen vapaus ja yrittäjyydestä kiittäminen kuuluvat keskustalaisuuteen. Sivistys on teknologian ja globaalin kilpailun myötä korostunut punainen lanka perille.

Suomi ilman kepua?

Tätä kirjoittaessa Suomen Keskusta on madannut gallupeissa 13 prosentin tietämillä. En ole koskaan kuulunut Keskustaan, vaikka vetoa sinne olen aina tuntenutkin. Kerran olen äänestänyt keskustalaista ehdokasta, nimittäin Paavo Väyrystä presidentinvaaleissa 2012, ja sitä äänestyspäätöstä en katunut silloin, enkä nytkään. Nyt Keskustan tilanne näyttää varsin pahalta. En kuitenkaan liity ilkkujien ja naurajien joukkoon, vaan olen kepulaisten puolesta vähän murheissani.

 

Perussuomalaiset keskustalaisimpia - vasemmisto punertuu

Tänään Oikeusministeriö julkaisi tutkimuksen äänestäjistä. Se toistaa aiempien tutkimusten tuloksia esimerkiksi ehdokkaista: Perussuomalaiset on keskustalaisin puolue, kyseenalaistaen eduskunnan istumajärjestyksen johdonmukaisuuden. Uusi käänne oli, että vasemmisto on punertunut.

 

Mikä on keskustan idea ja tarkoitus?

Keskusta etsii puheenjohtajaa. Halukkaita on vähän. Vain Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni ovat pyrkimässä puheenjohtajaksi. Annika Saarikon nimi on jatkuvasti esillä, vaikka hän ei pyri puheenjohtajaksi syksyllä 2019. Voi kysyä, valitseeko keskusta syksyn 2019 ylimääräisessä puoluekokouksessa puheenjohtajan vai Annikka Saarikolle äitiysloman sijaisen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä